orang sedang baca :)

Tuesday, May 10

Curang : Rasa Bersalah Tak??

tengah hari tadi secara tak sengaja aku terbaca satu entry ni dari blogger lain.. menceritakan tentang rasa bersalah beliau pada GF nya.. lepas baca aku terfikir pasal pro and cons disebalik cerita tu.. cerita dia macam ni..

ada sorang laki ni, nama dia Taufik (bukan nama sebenar.. haha!) dah ada GF.. dia ni takda kakak.. so satu hari ni dia kenal dengan sorang perempuan yg bernama Lissa (bukan nama sebenar jugak :D).. Lissa ni tua beberapa tahun dari dia dan baru saja berumah tangga.. khabarnya kawen pun sebab desakan keluarga.. then lama-lama dorang ni jadi kakak dan adik angkat.. dari relationship adik dan kakak angkat timbul pulak bibit-bibit cinta di hati kakak angkat dia ni.. selalu keluar sama-sama, pergi shopping la, pergi situ.. pergi sini.. setiap kali keluar shopping pun Lissa ni yg bayarkan.. padahal masing-masing dah ada yg punya.. sampaikan si Lissa sanggup bagi duit tiap-tiap bulan pada si Taufik ni sebab Taufik ni selalu takda duit.. Lama-kelamaan si Lissa ni kantoi dengan suami dia.. gaduh besarlah dorang.. dan Lissa kononnya insaf takkan ulang lagi benda ni.. tak nak berhubung dah dengan Taufik.. tp tulaa, manusia ni bukan berpegang pada janji.. mula-mula je insaf.. lepas tu buat balik.. GF Taufik pulak bukan tau dia ada hubungan dengan kakak angkat dia tu.. mati-mati la GF dia percayakan dia.. kesiankan GF dia?

so ada beberapa persoalan yg bermain dalam fikiran aku..
  • Taufik tak rasa bersalah ke tipu GF dia?
  • Lissa tak rasa berdosa ke tipu suami dia?
  • Taufik tak rasa bersalah ke bila timbulkan pergaduhan antara Lissa & suami dia?
  • Taufik ni sengaja nak rosakkan rumahtangga orang ke apa? sedangkan dia dah tahu Lissa dah berkahwin..
  • Dorang tak fikir ke kalau dorang buat macam tu, in future nanti mungkin benda yg sama jadi kat dorang? "what goes around will comes around" beb! that's what we called KARMA!






p/s: dapat duit free tiap-tiap bulan memang best beb! sape yg tak nak kan.. tp lu pikirlah sendiri.. bagus ke tak bagus tindakan tu.. jangan tergadai maruah sudeh! :D





psstttt... hi there stalker.. dah habis stalk ke belom? haha.. :D

No comments: