orang sedang baca :)

Thursday, June 30

Berjimba-jimba..!!

heyy hOo kamu semua~! semalam sempat berjimba² dengan kawan² sekolah aku.. tengok gambar je la eh.. aku takda mood pula nak mengarang ayat ala² essay saat ni..


penyebok abad ini.. hahaha...


pandai sungguh dia berlakon.. hahahak!

my dua kupu².. khuzaimah atau nama glemernya khu-z..


raihah yg sedang berlakon.. hahaha!


aku tak berlakon sbb mmg tengah tekun main benda alah ni.. :D


30 jun 2011 9.00pagi @ office

sempat lagi walaupun dalam kereta.. hihihi
ini dia lens yang aku baru beli.. grey colour..! suka~!

Monday, June 27

Review : Rasuk

semalam aku menonton Rasuk kat GSC Queensbay Mall.. bagi aku cerita ni agak seram la.. tapi tak tahu la pula bagi orang lain.. sebab sejak dua menjak ni semangat aku makin teruk.. dulu aku sangat berani.. tapi tak tau pula kenapa sekarang ni aku jadi agak penakot.. benci betoi..




berbalik pada filem 'RASUK'.. watak utamanya adalah Fauziah Gous sebagai Melati dan Iqram Dinzly sebagai Man.. pada awalan cerita ni aku agak berbulu la tengok lakonan Fauziah Gous dengan Iqram Dinzly.. romantik yg buatkan aku menyampah.. bukan jeles hokay tapi aku jadi berbulu je tengok.. dah tu siap ada adengan nak cium² mulot.. ala² gila sex pun ada.. eeeiiii... geli okay.. tau la watak diorang tu pasangan baru kahwin tp tu la.. aku tak suka.. boleh? hahaha...


cerita ni pasal dendam seorang tentera jepun masa dulu yg suka dengan seorang gadis yg nama Melati lakonan Linda Hashim.. Melati ni sangat cantik dah tu anak orang berada pada zaman tu.. pada suatu malam Melati perangkap tentera jepun tu dengan kecantikkan dia.. dengan tak semena-mena orang² yg bekerja dengan ayah Melati tangkap jepun ni.. ayah Melati tikam jepun ni.. dalam nak mati tu sempat jepun ni cakap yg dia akan balas dendam pada Melati..


nak dijadikan cerita, melati yg baru pindah kat rumah pusaka dia dok merajinkan diri dengan bercucuk tanam.. dia tergali tempat yg ayah Melati dulu tanam mayat jepun ni.. dengan tak sengaja masa gali tu dia terbuka pedang milik jepun tu.. secara tak langsung dia dah bebaskan roh jepun tu.. bermula dari hari tu la roh jepun ni asyik kacau dia dan masuk dalam badan dia.. sampaikan mak si man ni boleh mati terkejut akibat disergah roh jepun ni.. kesian..


ada satu lagi watak macam siye.. watak doktor tu.. asyik ketawa memanjang.. orang sakit dia ketawa.. orang mati pun dia ketawa.. apa kejadahnya ada watak macam ni wehh??? sumpah rasa macam nak lempang.. watak ustaz pun entah apa-apa.. nampak macam orang berilmu tapi ayat al-quran apa pun dia tak baca.. yg dia tau hanya berzikir.. errr.. sumpah tak real.. takde ke orang lain yg boleh diorang ambil untuk dijadikan ustaz?? ustaz amirul ke.. hah itu aku suka! mwahahaha!


lepas habis menonton, sempat juga la aku melepak kat Dinas Batu Maung dengan BFF aku Aida dan Nadia.. lama juga la kami dok bergosip, berbincang, bertukar pendapat, ber dan ber lagi la.. 11.30mlm baru cau balik rumah..


so aku ada beberapa filem yang aku target nak menonton bulan Julai nanti..










Saturday, June 25

Home Made Sushi...

hey hoo semua~! percaya atau tidak hari ni aku berjaya membuat pelbagai jenis sushi.. sushi simple je la yg aku buat.. yg mabeles-mabeles belum khatam lagi.. insyaAllah aku akan improve kan next time.. ini first time aku buat sushi.. memang agak 'renyah'.. 3 jam gak la aku mengadap benda alah tu.. nak kepal-kepal lagi.. susah sikit sebab aku tak ada alat yg proper.. plus, nasi sushi ni melekat.. jom tengok bahan apa yg aku guna..



1. beras jepun cap sumo - rm8.90 kat tesco
2. seaweed
3. crab sticks
4. telur - goreng mcm terlur dadar
5. carrot
6. timun jepun
7. tuna - takda dalam gambar
8. tofu goreng
9. cuka, gula & garam
10. mayonaise
11. bamboo mat - untuk gulung.. aku guna plastik je

cara-cara masak nasi jepun
1. masak beras jepun macam nasi yg biasa kita makan
2. bila nasi dah masak, masukkan nasi yg panas-panas tu dalam bekas asing
3. masukkan cuka, gula dan garam.. sukatannya..
1 sudu besar cuka + 2 sudu besar gula + 1 sudu teh garam
kalau nak rasa ikut selera sendiri sila tambah ikut keperluan sendiri..
4. gaul rata nasi dan paksa nasi tu sejuk.. seeloknya gaul bawah kipas angin.. haha!
kalau boleh gaul pakai senduk kayu, sebab takut ada tindak balas cuka dengan besi..
yg ni aku tak pasti.. ramai orang buat camni..

cara-cara buat sushi maki (rolling)


mula-mula buat macam gambar kat atas ni..
alas dengan plastik/bamboo mat dulu.. lepas tu baru letak seaweed..
di atas seaweed letak nasi..


lepas tu letak la apa isi dalam sushi yg korang suka..
macam gambar kat atas ni..
nak lagi sedap letak la mayonaise kat atas nasi tu..
lepas tu gulung la.. lupa plak nak amik gambar cara nak gulung..
sorry.. :(



lepas dah gulung.. potong la sushi roll tadi..
untuk elak daripada melekat semasa sesi potong memotong..
lumurkan pisau dengan air baru potong..


lepas tu boleh la korang buat macam-macam bentuk sushi ikut kesukaan korang..
aku buat yg macam kat atas ni je.. itu je yg aku tau.. haha


tadaaaaaa~! siap..
jom kita makan..





Shopping Ala² Suri Rumah...

hey hooo.. aku tak tahu kenapa aku teringin sangat nak makan sushi minggu ni.. tapi yg peliknya, aku nak makan sushi yg aku buat sendiri.. sebab apa? buat sendiri boleh buat banyak².. pastu boleh la makan banyak² jugak.. muahahaha! dan semalam aku dapat allowance dari mama.. apalagi semua bil pun kena settle kan.. so semalam habis waktu kerja, aku bergegas ke tesco besar jelutong untuk cari bahan².. bagaikan suri rumah lagaknya.. shopping sorang² dengan mengusung troli.. time ni berangan la macam "wahh.. nak masak apa malam ni untuk hubby tercinta.." hahaha.. boleh?


jadi perkara pertama yg aku wajib beli adalah beras untuk buat sushi.. kalau takda benda ni macam mana nak buat sushi kannn.... so pergi la ke section beras.. nampak beras cap SUMO.. terus capai satu dan masukkan dalam troli.. pastu cari plak bahan² lain macam seaweed, tuna, timun jepun, crab sticks dan lain².. satu je benda yg aku tak jumpa.. EBIKO! yg macam telur udang kecil² tu.. warna oren.. satu tesco aku cari tak jumpa.. siap tanya lagi kat tempat yg jual sushi ready made.. dia pun tak tau.. hadoii.. aku suka makan sushi ebiko lemon.. sepatutnya aku cari kat jusco.. sana ada section untuk japanese food.. uwaaaa.. kenapa aku tak pegi sana je.. sobs!


selain tu aku shopping jugak barang² dapur untuk rumah aku.. banyak yg dah habis.. macam² kena beli.. gula, cili giling, cili padi, bawang, ubi, bla bla blaaa... boleh dikatakan penuh satu troli dengan benda² makan untuk stock seminggu.. kalau rajin masak rasanya tak sampai seminggu kot.. sekarang ni pun aku lebih banyak masak di rumah.. jimat la sikit..


semua barang dah ada?? okay waktu untuk bayar! nak tau total untuk semua tu berapa? jeng jeng jeng.. RM123.45 cantik tak nombor ni???? pehhhh seratus lebih?? tak pernah² aku beli barang dapur cecah seratus.. ni sumpah macam beli barang dapur untuk laki bini.. haha.. yg membuat mahalnya adalah bahan² nak buat sushi.. demmm! takpe la.. aku nak juga cuba buat.. kalau jadi boleh buat lagi.. nanti aku buat entry pasal homemade sushi aku plak hokayy.. dadaaaaa~ :D

Wednesday, June 22

Lullaby Song anda apa?

hello pembaca alam maya.. tahu tak apa itu lullaby song? bagi yg tidak tahu, lullaby song kebiasaannya lagu yg mendayu².. yg lembut melodinya.. dan sering dijadikan halwa telinga sebelum tidur.. ingat makan saja ke yg kena ada pembuka selera? tidur pun perlu okay! lainlah kalau sesetengah orang yg memang pantang letak kepala atas bantal lepas tu terus ZzZZzzzZZZzzz! (wOops!) lullaby song ni bagus didengar sebelum tidur.. dengar sambil pejamkan mata, dan lepas tu terus lena diulit mimpi² indah ala² kisah fairy tale.. boleh? LOL


hahaha!! comel gila baby ni!

aku tak terkecuali dengan habbit mendengar lagu sebelum tidur.. tapi lagu² yg aku dengar bukan la mendayu² seperti yg aku katakan tadi.. kebanyakan lagu yg aku dengar merupakan lagu² cinta kecewa.. hahaha.. kelakar bukan??? sebabnya lagu² sebegini dapat mengingatkan aku pada seseorang.. siapa? biarlah rahsia.. yg pasti, bila aku dengar lagu² ni fikiran aku secara automatik akan teringat akan seseorang itu.. memang la orang cakap, kisah yg lepas tak perlu dikenang, tp ada aku kesah? aku nak kenang saat² manis je la.. hoho!


uh uhh.. lupa nak bagi tau apa lagu yg aku selalu dengar sebelum tidur.. ada dalam 3-4 lagu yg aku dengar secara random di handphone murah aku ni.. 


1. jika kau rasa getarnya - slam
2. hati yg kau sakiti - rossa
3. pokok - MUH feat hazama
4. unintended - muse


ada lagi lagu² lain tp ini yg paling top of the list.. sebab bila dengar lagu² ni aku mulalah nak berangan.. rasa sedih.. pernah sekali sampai sebak dan menangis.. errr! teruknya! lepas tu boOomm terus tidur.. dengan earphone di telinga.. bila tersedar baru aku akan tutup mp3 aku dan terus sambung ZZzzZZzzzzz....~




SO APA LAGU LULLABY KORANG? 
MEH LA SHARE!
^___^

Monday, June 20

'Still Got The Blues' On Monday~!

KENAPA PERLU WUJUD HARI ISNIN?????


hmmmphhh.. hari ni hari Isnin.. orang selalu kaitankan hari Isnin dengan Monday Blues... (terngiang² lagu still got the blues tiba²).. ramai orang tak suka hari Isnin kan..? especially orang² yg bekerja di office dan budak² sekolah.. kenapa yer?



  • bila tiba je hari Isnin mula la tertanya² 'bila laaa nak sampai hari Jumaat ni??' terasa waktu berjalan sangat perlahan bagaikan siput babs berjalan pulang ke rumah.. errr??
  • disebabkan kena menyambut hari Isnin keesokkannya, maka ramai yg harus menggosok baju untuk ke pejabat dan sekolah.. malasnyaaa~!!!
  • bagi budak² sekolah pula, Isnin merupakan hari perhimpunan mingguan.. so mereka terpaksa berpakaian kemas, stocking kena pakai yg bersih, lencana sekolah dan name tag kena complete, kuku kena pendek.. zzzzzzzzzz~! semua orang ada pengalaman ni!
  • Isnin merupakan hari pertama kita kena pergi kerja awal pagi.. sudah semestinya kena bangun awal.. mandi air sejuk.. huh!
  • Kesesakkan jalan raya yg terlampau..! hari isnin semua orang pakat keluar awal.. ada yg nak hantar anak pergi sekolah la, nursery la.. hantar mak pergi hospital la.. maka jalan akan jemmmmmm! keluar awal pun tak guna!
  • bagi yg naik kenderaan awam, Isnin merupakan hari pertama untuk mereka mencium badan mamat² bangla dalam bas setelah mereka meneutralkan bauan dari hidung selama 2 hari sebelum tibanya hari Isnin.. hahaha!
  • tak suka hari Isnin sebab terpaksa berhadapan dengan kerja yg menimbun.. mana tak nya sabtu dan ahad cuti boleh bersuka-ria, huha sini-sana.. hari Isnin masuk pejabat kerja menimbun.. suka ke???
  • sabtu dan ahad balik kampung.. ahad dah mula drive balik rumah.. sampai rumah dah lewat malam.. esok nak kena pergi kerja lagi.. penat gila.. kenapa la esok Isnin???? haihhh...
  • Isnin menyebakan semua orang kena tidur awal.. tak boleh nak tidur lewat² macam hari cuti.. arghhh!
  • pagi Isnin kena berebut toilet nak mandi dengan kawan² serumah.. siapa yg bangun lewat kena mandi lewat.. kesudahannya pergi kerja pun lambat.. kena pula mengadap muka colleague or boss yg macam tuts! tension tak? zzzzzzzz...

disebabkan aku bosan kat office.. boleh plak tercamwhoring sorang².. terserlah kesewelan diri sendiri.. gasak laaa! haahahaha!

orang gila.. jangan layan dia ni ok?


Sunday, June 19

Jalan-jalan sekitar Penang

Hello Hey HoO.. selamat berhujung minggu! selalunya apa yang korang buat hujung-hujung minggu macam ni? kebanyakkannya akan tidur dan bangun lewat.. almaklumlah, hari-hari bangun awal untuk ke tempat kerja.. hujung minggu dijadikan hari bermalasan.. so bolehlah kalau nak bangun lewat.. kan kan kan?


minggu ni aku banyak habiskan masa di luar.. hari sabtu kebiasaannya aku kerja separuh hari.. pukul 1 tengah hari kebiasaannya aku akan pulang ke rumah.. so nak dijadikan cerita, housemate aku yang merupakan salah seorang guru di Sekolah Convent Pulau Tikus (CPT) ajak aku untuk tunjukkan tempat-tempat yg boleh dilawati oleh pelawat-pelawat yg datang ke Penang.. sebabnya beliau ditugaskan untuk membawa budak-budak KRS dari kelantan untuk melawat Penang..


seperti yg dirancangkan ada 4 destinasi yang berbeza, destinasi pertama adalah Fort Cornwallis di Padang Kota.. dan destinasi ke 2 adalah Penang Road yg kononnya ada kesan landasan kereta api.. hahaha.. aku selalu dok lalu buat bodoh je.. tak tau tu adalah salah satu kesan tinggalan.. betul ke? sempat gak la snap gambar KOMTAR atau dikenali sebagai Kompleks Tun Abdul Razak.. salah satu bangunan kebanggaan rakyat Pulau Pinang..


KOMTAR...!!


destinasi seterusnya pula kami ke Bukit Bendera.. disebabkan keadaan Tram di Bukit Bendera masih tak berfungsi dengan baik.. kami sempat ke kaki bukit saja.. dan seterusnya ke Kuil Kek Lok Si.. Walaupun dahulunya aku tinggal di Farlim, dekat dengan Air Itam.. aku tak pernah pun menjejakkan kaki ke Kek Lok Si.. so kali ni aku berpeluang menjejakkan kaki ke sana.. Woahh sememangnya Kuil Buddha ni tersangatlah besar dan cantik.. tak salah rasanya orang yg beragama lain datang melawat.. sebabnya niat kita hanyalah nak melawat dan melihat keindahan dan keunikkan kuil besar itu..







Pemandangan Pulau Pinang Dari atas Kuil Kek Lok Si


sepanjang jalan ke Kek Lok Si, kami terpaksa melalui pekan kecil.. banyak buah-buahan yg segar dijual di sepanjang jalan.. macam-macam buah ada.. yg paling menangkap perhatian kami adalah buah durian dan rambutan.. buah rambutan yg dijual sangat-sangat segar.. tengok pun dah menyelerakan.. so sebelum balik sempat juga la kami singgah untuk beli durian dan rambutan.. durian tu kami makan dalam kereta.. boleh bayangkan tak macam mana bau kereta kami sepanjang perjalanan ke Bukit Jambul? hahahha.. 

muka nikmat dapat makan durian!
yummmaayyyyy~!!!


Ahadnya pula (hari ni), kami plan untuk berjogging di Ocean View Sg Pinang.. lama aku tak datang sini.. selalunya aku akan lepak-lepak di sini dengan GF-GF aku.. seawal pukul 7 pagi kami bertolak ke sana.. wahh ramai betul orang yg berjogging kat sini.. sangat nyaman! berjogging di tepi laut sambil menikmati angin laut di waktu pagi.. love it! ;)






selepas penat berjogging.. atau dalam kata lain penat membuang lemak-lemak di badan.. kami pergi pula menambah lemak di Transfer Road.. err boleh kan? hahahhaa.. plan yg tak dirancang, kami ke Transfer Road untuk bersarapan.. masing-masing memilih roti canai kosong dengan kari ayam.. kak aya je order kari daging.. ingatkan kuah kari je.. tapi yg tak disangka-sangka, mamak tu bagi ayam seketul.. errr.. first time makan roti canai pesen macam ni.. dah la banjir habis (padan muka aku, mintak lagi kuah banjir kan? hahaha)..

roti canai kosong kuah kari ayam banjirrrrrr..!!
nampak tak ayam seketul kat situ?? haha..
lepas bersarapan kami ronda-ronda pula sekitar town, sempat jugak la singgah di Weld Quay.. tengok jeti yg tersergam indah.. dah lama lalu tapi tak pernah tergerak hati nak singgah.. kali ni kami ambil kesempatan untuk singgah dan melihat sekitar jeti itu.. sangat lawa.. dan baru aku tahu  kat situ rupanya QE II.. ahahhaha..! sungguh ketinggalan zaman!


habis madu sepah dibuang.. hahaha!
nampak tak lebah tu tengah hisap madu bunga? ;)







p/s: destinasi seterusnya.. MUZIUM PERANG.. tunggu 7/7/2011 nanti yerrrr....! =)

Thursday, June 16

Jom belajar Bahasa Lain.. ;D

heyyoo heyy hooo.. tahu tak korang semua kalau korang pandai bertutur dalam bahasa lain selain bahasa melayu dan bahasa inggeris, peluang korang untuk dapat kerja sangat² cerah.. sebagai contoh bahasa yg selain dari bahasa melayu dan inggeris ialah bahasa cina, jepun, korea, german, indonesia dan sebagainya.. aku pernah dengar ada orang yg boleh bertutur lebih dari 10 bahasa.. gila ke apa??? macam mana depa belajar??? =__="


aku sendiri boleh berbahasa mandarin.. alkisahnya sebab aku dulu sekolah rendah di sekolah cina.. jangan tanya macam mana aku boleh pandai cakap dalam bahasa mandarin.. sebab ramai sangat orang yg tanya... especially housemate aku.. aku masuk tadika cina ke sebelum sekolah rendah?? jawapannya... AKU TAK PI PUN TADIKA CINa DAN AKU SENDIRI PUN TAK TAU MACAM MANA AKU BOLEH PAHAM BAHASA CINA! hahahaha.. mungkin sebab waktu kita kecil dulu, otak senang nak terima ilmu.. bak kata orang, kanak² ibarat kain putih, kitalah yg mencorakkannya.. so aku telah pun dicorakkan oleh cikgu² sekolah rendah aku.. boleh? LOL..


aku ingat lagi waktu aku kecil dulu, baba nak masukkan aku ke sekolah rendah tu.. aku mati² tak mau.. (aku bukan tau pun tu sekolah cina) lepas baba pujuk aku dengan cakap "pegi la sekolah tu.. sekolah tu ada piano tau.. boleh main piano.." lepas baba cakap macam tu, aku dengan mata bersinar² cakap aku nak lah pegi sekolah tu.. hahahaha.. cepat betul otak budak aku ni dipengaruh oleh baba.. dan masa hari pertama aku ke sekolah, aku duduk di sebelah sorang budak lelaki cina.. masa tu tau saja la.. budak² macam aku.. nampak pelik sikit mulalah tak senang duduk.. mana taknya, dalam kepala otak asyik fikir awatlah depa ni putih sangat.. lepas tu cakap plak bahasa yg aku tak paham.. tapi lama² aku tak tau macam mana aku boleh bercakap dalam bahasa mereka dengan begitu lancar.. ajaib bukan? otak budak² senang nak masuk ilmu.. kalau sekarang ni, harammm~ otak dah berkarat! hahahaha..


tapi aku akui dengan kebolehan bertutur dalam bahasa mandarin, banyak peluang pekerjaan.. aku dah try test dah.. kat jobstreet aku apply banyak company dengan hantar resume aku yg sah² aku letak bahasa cina salah satu bahasa yg boleh aku tutur.. banyak weh yg call.. tp yg tak bestnya semua kat area selangor dan kl..! mmg aku tak pegi ar.. jauh tuuu.. masa cakap on the phone siap soksek² dgn aku dalam bahasa cina.. apa? takut aku tipu ke saja² nak letak aku pandai cakap bahasa cina? =__="


sekarang aku masih lagi boleh bercakap dalam bahasa mandarin.. tp nak baca n tulis tu banyak la yg aku dah lupa.. tapi ada jugak la yg aku faham.. sekarang aku cadang nak belajar balik.. sebab aku dah terjumpa kawan² sekolah rendah aku.. kang buat reunion takkan tak cakap dalam bahasa cina plak kan? sia² 6 tahun aku belajar kat sekolah rendah.. :p


Wednesday, June 15

suka makan puding caramel???

hello hey hoo.. mesti ramai yang suka makan puding caramel kan? nak nak lagi bila time bulan puasa.. ada yang sampai dijadikan dessert utama selepas berbuka.. hari² la akan pegi bazaar ramadhan.. sampai makcik gerai pun dah kenal dah.. muka ni je mesti nak beli puding caramel.. tapi ada sesetengah yg jual tak sedap! bau hanyir telur bukan main lagi.. luar dah cantik, tp rasa dan bau hanyir.. eeee...! hate that!


so semalam aku tergerak hati nak cuba buat puding caramel tanpa telur, secara tak langsung dapat kurangkan kolestrol.. haha! dan yg paling aku suka, puding ni aku tak perlu bersusah payah nak kukus.. almaklumlah! rumah bujang mana la ada benda² macam tu.. ada dapur masak, bread toaster dan rice cooker je.. yg lain hadoooo~


semalam masa lunch sempat gak la ke tesco mencari bahan² dan sedikit barang dapur utk stock seminggu.. hihihi.. so bahan² nak buat puding caramel ni tersangatlah simple.. jom kita ushar bahan²..


bahan² yg perlu
400ml susu cair (aku prefer ideal)
 7gm serbuk agar² 
2 sudu besar tepung kastard
130gm gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla
4 cawan air

cara² menyediakan

firstly, aku cadangkan korang buat dulu gula karamel untuk puding ni..
sebab sementara tunggu nak buat puding, korang boleh biarkan gula karamel ni sejuk..


so untuk gula karamel, korang hanya perlu cairkan gula di atas kuali..
tunggu sampai gula cair dan tukar ke warna perang..
make sure gula dah betul² cair.. kalau tak mesti tak menjadi nanti..
lepas dah betul² cair, baru masukkan air sedikit²..
tapi masa ni disarankan berhati² sebab gula akan meruap..
lepas tu kacau sampai sebati.. dan jadi macam ni..
tutup api dan biarkan sejuk sendiri..


***sukatan gula ikut korang, kalau nak manis letak banyak..
tp gula ni akan ditambah air seperti di atas.. so pandai² la yer.. :p

Bahan² A
400ml susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla

untuk bahan² A, korang perlu buat dalam satu bekas asing..
campurkan kesemua bahan² tadi macam di gambar² di bawah..

tuangkan 400ml susu cair.. 1 tin sukatannya dah 400ml
so tuangkan je semua..

masukkan pula 2 sudu besar tepung kastard..

kacau sampai betul² sebati dan tak berketul²..

akhir sekali masukkan 1 sudu kecil esen vanilla..
aku takda sudu kecil so aku suka guna penutup botol die..
pastu kacau sebati..


Bahan² B
7gm serbuk agar² (1 paket)
130gm gula pasir
4 cawan air

untuk bahan² B, didihkan bahan² di atas dalam periuk..
make sure gula betul² larut..
bagi yang tak ada alat utk sukat gula..
aku sarankan korang sukat guna sudu makan..
1 sudu makan = 20gm
6 1/2 sudu makan = 130gm


selepas bahan² tadi mendidih, baru masukkan bahan² A (susu cair, tepung kastard & esen vanilla) ke dalam periuk.. 
tunggu sampai mendidih..


sementara tunggu bahan yg di campur td mendidih..
korang boleh la letak gula karamel tadi dalam bekas macam gambar kat bawah ni..


aku prefer bekas yg kecil² camni.. senang nak masukkan dalam peti ais..
boleh juga bagi kat kawan² untuk rasa.. jangan kedekut okay! :P

lepas bahan campuran td dah didih.. terus masukkan dalam bekas..
tunggu sejuk dan baru masukkan dalam peti ais..


dah siap!!! sedap dimakan sejuk²..
disarankan masukkan dalam peti ais sebelum makan..
baru sedap!!! :p



SELAMAT MENCUBA..! ^___^


p/s: first time buat tak sangka plak menjadi.. housemate pun semua suka.. tak banyak je lagi yg tinggal dalam peti ais.. heeee :p