orang sedang baca :)

Monday, December 21

Bye-bye 2015

Assalamualaikum..

Hi,

Sedar tak sedar kita dah nak sampai penghujung 2015 dah kan? Mesti banyak kenangan manis dan pahit yang kita dah tempuh sepanjang tahun ni. Aku sendiri ada kenangan manis dan pahit sendiri. Dan tak sangka tahun depan (lega sikit rasa macam lama lagi sedangkan bulan depan je) aku akan bergelar Puan Farazzatul. Huhuhu. Bersediakah aku? Aku tau ramai yang akan kata aku tergesa-gesa. Tapi aku rasa dah sampai masa untuk aku tamatkan zaman bujang aku.

Bila dah nak dekat hari kahwin aku, tak dinafikan rasa sebak kadang-kadang terasa. Seronok tengok kawan-kawan yang lain dinikahkan ayah sendiri. Suatu moment yang mesti tak dapat dilupakan setiap anak perempuan. Tapi aku tak dapat nak rasa saat-saat macam tu. Rindu sememangnya rindu dengan arwah abah. Aku yakin abah diantara insan yang paling happy kalau abah masih ada. Abah akan jadi antara orang yang sibuk menjemput melayani tamu-tamu dia nanti.

Mama pula sejak dua menjak ni asyik tak sihat. Sikit-sikit tak larat. Mama pun dah tua. Aku tau mama rindukan abah. Sampai tak ada selera makan. Sumpah aku risau dengan keadaan mama aku. Aku nak sangat tengok mama aku happy macam dulu. Tu jugak antara faktor kenapa aku nak langsungkan majlis aku cepat-cepat. Sekurang-kurangnya bila bertambah ahli baru dalam keluarga aku, mama tak rasa kosong. Aku nak seorang lelaki yang boleh ambil tanggungjawab sebagai ketua keluarga. Kalau nak diharapkan pada adik aku, memang susah. Orang-orang tertentu saja yang paham situasi keluarga aku macam mana.

Majlis aku nanti sederhana je. Ikut bajet yang ada. Hantaran pun tak tinggi. Walaupun banyak yang cakap macam-macam pasal hantaran. Aku tegaskan jugak pendapat aku, tinggi-tinggi nanti sampai bila nak tunggu. Umur bukan makin muda. Sedangkan mama aku pun tak kata apa-apa. Jadi, hak aku untuk tentukan apa yang aku mau dalam hidup aku. Nanti aku jemput datang ke majlis aku ok.... jemput sekarang macam awal lagi. Nanti kome lupe.. :D

Take care.

Tuesday, November 24

Assalamualaikum..

Lama tak menulis kat sini. Lately banyak sangat aku bermain dengan emosi. Sampai satu tahap aku rasa macam aku dah buat satu keputusan yang salah. Mungkin aku belum bersedia lagi untuk ke fasa seterusnya. Sejak dua menjak ni aku mudah terasa hati. Mungkin sebab aku simpan sendiri apa yang aku rasa. Aku bukanlah seorang pengungkit. Cuma kadang-kadang perasaan ingin tahu aku sangat menebal. Aku takkan puas hati sehingga aku dapat jawapan yang buatkan aku puas hati. Tapi bila dah tau kebenaran hati pulak sakit! Sakit sampai rasa aku ni takda apa-apa special pun. Sama je macam orang-orang sebelum ni. I did something wrong. Benda yang aku sendiri tak jangka. Tak boleh nak ubah dengan apa cara sekali pun. Menyesal sebab aku tak fikir panjang. Tak fikir kesan yang akan jadi kalau apa-apa berlaku. Kesalahan yang buatkan aku terikat.

Aku agak kecewa sebenarnya. Susah aku nak gambarkan rasa kecewa kali ni. Ini kali yang kedua rasanya. Aku cuba telan. Simpan dalam hati. Jangan tanya kenapa aku diamkan diri. Sebab hati aku memang tengah sakit. Semua sedia maklum, kawan-kawan, ex-ex, macam mana keadaan aku bila marah atau emosi. Diam itu aku. Sampai masa aku akan cari. Buat masa ni aku perlu jauhkan diri dari orang tertentu. It's really difficult when u feel like u have no one. Tapi bila setiap kali aku dilanda perkara macam ni, mesti ada insan yang tiba-tiba muncul untuk comfort kan aku. Insan yang pernah hadir dalam hidup aku. Hebat aturan itu. Tiba-tiba buat aku teringat apa yang kawan aku sendiri pernah cakap dan alami. Dugaan orang bertunang ni hebat. Kita akan jumpa dengan orang yang lagi baik dari tunang kita sendiri. So adakah ni memang dugaan aku? Atau setan saja-saja nak menghasut. Hmmm.. harap tak berlaku..

Saturday, August 15

I'm Engaged

Assalamualaikum..




1 Ogos 2015. Akhirnya aku selamat menjadi tunangan orang. Semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dah kami rancang. Walaupun sebelum majlis ada perkara yang tak sepatutnya jadi berlaku. End up semuanya berlancar dengan baik atas keizinan dari Dia. Alhamdulillah.



InshaAllah tahun depan aku akan bergelar isteri orang pula. Terima kasih tak terhingga pada semua yang bertungkus lumus menjayakan majlis aku. Sangat-sangat terharu. Friends from KL pun datang memeriahkan majlis aku. Housemates also came. Thanks so much for coming. :')



Sekarang ni nak fokus pada majlis nikah and resepsi pula. Well 6 months tak lama. Semua orang cakap benda yang sama. Tapi pada aku macam lama lagi je. Slowly la prepare apa yang patut nanti. Aku sendiri tak tahu nak mula dari mana. Borang mana nak isi lagi, tempah tu tempah ni. Nasib baik dah cari wedding planner and caterer. May Allah ease everything. Amin.



Darah manis. Lepas jadi tunangan orang, perkataan darah manis asyik keluar je dari mulut semua orang. Banyak nasihat. Katanya orang darah manis ni banyak dugaan. Masa ni la akan jumpa orang yang lebih baik dari tunang kita. Fuhhh takutttt seh! Tapi aku rasa dugaan aku mungkin bukan perkara-perkara macam tu. Tapi mungkin dari segi kewangan mungkin. Siapa tahu kan? Nak kahwin ni banyak nak guna duit. Or maybe dugaan yang hanya aku dan tunang aku saja yang tahu. Semoga Allah tetapkan hati kami berdua. Sungguh aku risau benda-benda macam tu. Haishhh. InshaAllah, jodoh kami ada.


Tapi lepas dah jadi tunang orang pun aku still rasa macam takda pape. Still rasa macam biasa, macam dok bercinta hari-hari. The best part is, aku still dok guna panggilan I U tu bila dengan tunang aku. Langsung tak sweet kan? Haha. Takpa, janji aku selesa. Lepas kahwin la tukar panggilan romantik2 sikit. Just ada sweet2 sikit la bila tunang aku tanya, "tunang I tengah buat apa tu? "tunangku watpa?" alalalaaaa... :D

Mama - Aku - Future Mom In Law
macam pakat pulak dua2 pakai warna sama

Future Sis In Law - Niece - Aku
Wisya takmau senyum, agaknya takut tengok
muka aunty dia tebal ngan make up. Haha!

Haji Shoeb's

Thanks for coming, lovelies! Muah ciked!

Gadis Geng-geng 1987
Nov 2014 until jannah


My favourite ladies ever!
Cousins - Housemates - Geng-geng 1987


Tuesday, July 21

Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum..

Hai.. Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin. Baru hari ni ada sedikit masa untuk aku update blog ni. Aku bz skit dengan tugasan hakiki yang ada sekarang. :D

Well, tak lama je lagi aku akan menjadi tunangan orang. Persiapan rasanya baru 70%. Nak siap apa bendanya, semua mama aku yang settlekan. Hal-hal khemah dan catering. Aku tinggal nak sedia hantaran je. Tu pun paling simple je aku buat. Aku pulak tergolong dalam golongan tangan tak berseni. Sensorang pulak buat. Nahhhhh~~ haruslah paling simple ja aku buat. Takyah pening-pening kepala, bertunang je pun! Hal-hal mini pelamin, make up n baju semua aku serahkan kat Kak Teha pemilik Butik Mya Irdina. Aku tinggal bagi badan je. Settle! Lega!

Tapi tulah, orang lelaki ni memang suka buat kerja last minit. Minggu depan nak bertunang, cincin tunang n risik tak gak beli lagi. Kengkonon nak buat surprise nak beli sendiri. Last-last, nan hadooooo. Aku gak kena ikut sekali pi beli. Ayyoooo Encik Kura-kura! Nak kena tumbok tau deni. Hantaran pun dengar-dengar tak buat apa pun lagi. Errr... nak bertunang ke tak ni? (-_-)

Walaupun sibuk benda-benda nak bertunang ni, aku akui ada sedikit risau. Bak kata sahabat aku Waddah, bertunang dugaannya lagi menggila. Masa bertunang la nanti jumpa orang yang lebih bagus dari tunang kita. Fuhhhh... ku terbayangkan Zul Ariffin datang lamar aku masa tu. Ekekeke... Tapi, aku bukanlah seorang yang pandang pada semua tu. Bagi aku cukuplah lelaki tu dapat happy kan aku. Kalau dulu zaman muda mudi dulu boleh la nak cari laki yang kaya dan hensem bagai. Tapi bila dah sampai usia sekarang ni, semua tu dah tak penting. Tak kisah la orang nak mengata pasangan kita tu macam mana dah. Janji kita kenal hati budi pasangan kita. Ye dakkk? =)

Insha Allah, raya kali ni raya sensorang. Tahun depan insha Allah berdua. Ada rezeki bertiga. Jodoh itu memang rahsia Allah. Siapa tahu dari malas nak melayan mamat kura-kura ni, sampai la nak jadi tunang aku dah sekarang ni dan insha Allah soon to be husband. Aku malas dah nak fikir siapa-siapa yang nak dengki atau mengata pasal aku. Stalker maybe? Aku lanih nak fokus dengan life aku. Silakan ampa di takuk yang lama. OK ada masa aku update lagi. Selamat hari raya! <3

Friday, June 26

Makan cili? Eh pedasnya!

Assalamualaikum..

Tak sangka ada juga orang yang baca entry pasal "so called "sabahat" dalam senyap. Stalked I ke Cik Temah oi? Hahaha.. Seronok ke stalk life orang? Lawak aih.. Tula, ibarat kehidupan aku lagi menarik dari uolls kan? Siap komen secara halus lagi. Terasa ke Cik Temah oi? Kikikihh..

Well, sesetengah orang memang cepat terpengaruh. Kawan-kawan yang ampa dok panggil BFF tu sendiri pun dok mengata pasal ampa. Haha. Jangan rasa secure sangat dengan orang-orang so called BFF ampa tu. Bukti semua ada pada aku. Cuma aku tak sebusuk hati dan sehitam hati sesetengah orang untuk reveal satu per satu. What for? Ini kan bulan Ramadhonnn bulan yang mulia. Haha. Seronok kan mengumpat pasal orang bulan-bulan baik ni? :D So kalau rasa nak tau bukti tu boleh la cari aku supaya ampa buka mata buka hati tau siapa kawan siapa lawan dan siapa DUIT SYILING di kalangan ampa. Haha. Thats why awal-awal lagi aku dah avoid orang-orang macam tu.

Dan aku mengaku ada sesetengah yang 'pernah jadi kawan' aku tu aku hide dari sosial alam maya ni. Sebab aku takmau tambah dosa ampa dok mengata pasal aku. So masing-masing tak sakit mata dan tak sakit hati bila tengok aku update tentang life aku. Better tak tau dari tau. Kurang sikit dosa mengumpat kan? Haha. :D Takpa, kalau ampa rasa nak unfriend aku kat facebook or mana-mana yang berkaitan dengan aku pun takpa. Akan sampai masanya aku akan remove 'sampah sarap' kat sekeliling aku. Is either ampa remove aku or aku remove ampa. Dua-dua pun boleh. Haha.

Sempena hari jumaat ni, semoga hati kita bersih. Jangan biarkan biarkan setitik hitam ada dalam hati. Nanti makin berkembang jadi hitam semua. Ada paham? :D


Wednesday, June 24

Selamat Berpuasa :)

Hai assalamualaikum..

Harap masih belum terlambat untuk ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan pada semua umat Islam di seluruh dunia. Lately bila nak menaip kat blog, ulat malas makin menjadi-jadi dalam diri ni. Plus sibuk dengan kerja-kerja hakiki kat office tu. Stress pun ada bila fikir balik. Sigh~

So macam mana puasa uolls? Alhamdulillah, aku masih belum kandas so far. Hehe. Tapi agak lemau juga nak biasakan diri untuk puasa sebab dah lama tak praktikkan. Bila berbuka, makannya sikit nauuu.. ayaq yang berkoyan-koyan. Cuaca panas sangat lately. Badan dehydrated.

Okay, actually ni entry merepek namanya. Main taip ikut dan sebab takda perancangan pun nak menulis. Just aku agak pelik dengan perangai aku lately ni. Cepat nauu naik angin tak tentu pasal. Silap sikit mula aku nak menganginkan diri ini. Huhu. Pasal kena bawa kereta pun aku naik angin. Padan muka Encik Ilham. Awak silap besar la. Next time jangan mungkir janji. Hambek 2 hari aku tak bercakap dengan dia. Bwahaha!

Actually ada certain benda yang aku tak suka juga. Biar aku tulis kat sini. Sebab aku tau Encik Ilham akan baca. Kan Kan uuuu? LAMBAT/LEWAT ! Haaa ingat tak macam mana saya naik angin bila awak datang lewat dengan tak inform awal-awal? Penat tau tunggu! Well awak kena tau. Saya ni seorang yang sangat punctual. Sebagai bukti, punch card saya tak pernah merah ye! Saya tahu macam mana meluatnya kita tunggu orang, so saya seboleh-bolehnya akan elakkan dari membiarkan orang tunggu saya. Please take note okay. Nak jadi laki orang dah kan?

Setakat ini saja untuk hari ni. To be continue...


Saturday, June 13

So called "SAHABAT"

Assalamualaikum,

Entry kali ni berkenaan dengan makhluk yang so called "SAHABAT".

Semua orang ada kawan kan? Macam-macam perangai kawan ada kat sekeliling kita. Ada yang baik. Ada yang selalu bagi nasihat. Ada yang senang terpengaruh. Ada bermuka-muka (dalam erti kata lain 'DUIT SYILING'). Ada yang tak kenang budi.

Tapi selalunya kawan-kawan yang negatif ni aku akan selalu avoid. Ada juga kawan-kawan aku yang bermuka-muka. Well bagi aku, semua nya sama saja. Bila dengan orang ni cakap macam tu. Bila dengan orang tu cakap macam ni pula. Jangan la cakap diri sendiri tak bermuka-muka. Masing-masing tetap ada perangai duit syiling tu.

Aku tau kawan-kawan mana yang akan selalu mengata pasal aku. Tapi aku sebenarnya malas nak ambil tahu. Tak mendatangkan apa-apa keuntungan pun pada aku. Ibarat kehidupan aku lagi menarik sebab orang-orang tu dok mengumpat pasal aku. Kan kan? Haha...


Bumi ni bulat. Ibarat roda. Kadang-kadang kita di atas, ada kalanya kita di bawah. Aku tak nafi dan aku akui aku sebagai manusia biasa ada kalanya aku tak dapat menahan diri dari berkata-kata hal orang-orang di sekeliling aku. So aku assume as hari ni hari aku la kalau ada yang mengata dan mengumpat tentang aku. Tapi kena juga ingat, akan sampai masanya nanti orang-orang yang mengata mengumpat aku akan rasa exactly apa yang aku rasa. Ini bukan lagi karma, tapi KIFARAH Allah. So jangan ingat korang ngumpat orang, orang lain tak ngumpat korang ye.
Tak perlu lah nak saiko dengan gambar-gambar atau quote pasal agama kalau diri sendiri pun pernah dok buat perkara yang korang share tu. Tak perlu rasanya nak share gambar atau quote, "tengah bahagia sekarang ni.. blablabla.." Sebaliknya tepuk dada tanya diri sendiri. Aku ni tak pernah ke ajak keluar sama-sama? Alasan kerja, ada hal lain. Aku tak ada kata apa-apa pun. As aku paham masing-masing ada hak nak luangkan masa dengan siapa pun. Ni dok share semua macam kata kat diri sendiri. Haha.

And kalau pun ada kawan-kawan aku yang kata aku ni bukanlah kawan yang baik. Aku still terima. Tapi ada perkara yang aku memang tak nak ungkit. Tapi aku nak ungkit juga sebab kalau aku tak ungkit mungkin kawan-kawan aku tak ingat. Aku ni kawan yang tak baik, sebab tu dengan gaji aku yang ciput ni lah, yang tak cukup untuk diri aku sendiri, bila kawan-kawan nak mintak pinjam kat aku, aku bagi jugak pinjam walaupun aku rasa duit tu cukup-cukup untuk aku. Sebab aku kawan yang tak baik la, bila kawan-kawan aku tak cukup duit, aku payung kan dulu duit sendiri untuk kawan-kawan. Sebab aku kawan tak baik la, bila aku balik kampung, aku teringat kat kawan-kawan aku, aku usaha la bawak balik apa hasil yang ada kat kampung untuk kawan-kawan aku sekeluarga. Sebab aku kawan yang tak baik la, bila kawan-kawan aku kata bapak dia teringin nak makan sesuatu, aku usaha dengan mak aku pi cari kat kampung untuk bapak kawan-kawan aku tanpa minta dia bayar pun. YAAA MEMANG AKU KAWAN YANG TAK BAIK. 

Tapi tak apa, aku tetap maafkan kawan-kawan yang mengata dan mengumpat pasal aku. Just jangan malukan diri sendiri je. Lepas dah puas mengumpat baru sedar diri sendiri pun sama je.


Thursday, May 7

Kesimpulan Tersimpul Mati

Assalamualaikum..

Kini ku kembali. Dah lama rasanya tak menulis. Malam ni baru ada masa nak menulis. Tu pun sebab esok cuti sempena election day kat Permatang Pauh. Ouhhh terima kasih Abang Eng sebab bagi cuti. Sememangnya minggu ni mood bekerja hilang dek kerana cuti hujung minggu yang agak lama.

So siap sedia la membaca penulisan aku yang mungkin agak jiwang dan boleh membuatkan korang muntah hijau ketika membaca. Haha. Macam pandai pulak aku nak berjiwang bagai kan. Well, macam post sebelum ni aku ada share pasal jodoh pertemuan kan? Sampai ramai kecam aku sebab kononnya aku nak sorokkan Encik Kura-kura aku tu. Ayyyooo.. Mengapakah? So sekarang ni aku takda dah rahsia-rahsia. Sila buka FB aku dan lihat sendiri ye kawan-kawan sekalian. =)

Setelah hampir 7 bulan mengenali Encik Kura-kura, ada beberapa kesimpulan yang dapat aku simpulkan ikat mati.

1. Heavy smoker. Aku notice bila keluar dengan dia, banyak betul rokok disedut. Kadang terasa macam nak sita kotak rokok dia. Tapi aku tak gamak la nak buat macam tu. Tak mau la jadi macam sorang kawan aku tu, Buat rampasan terus kotak rokok BF dia. Huh. Sebab bagi aku, dah besar dan tau baik buruk. Kalau ada intention nak quit baguslah. Well, ku tunggu saat cincin disarung ke jari aku dan dia akan berhenti smoking. Siap sedia lah ye. Counting daysss....

2. Sombong bila dengan kawan-kawan. Baru-baru ni geng 1987 aku ada buat mini reunion di Port Dickson. Ku peraaaaaatiiii je perangai mamat ni. Ooooo buat tak tau kat aku yehhhh. Fineeee aku pon boleh buat tak reti. Takmau cakap sudahhhh! Jangan cakap dengan I okehh! Bwahaha.. tapi seriously masa tu sedikit tersentap kat hati. Rasa malas nak join semua aktiviti yang ada. Nak lepak sensorang dalam bilik sambil layan drama kat TV lagi bagus. Sekali lagi buat siap ahhh!

Perkenalkan,, Ini Geng 1987 aku,
Kami dari mulanya masing-masing tak kenal
Tapi sekarang semuanya dah rapat
Ada beberapa orang yang takda turut serta masa ni
Nanti kita plan reunion lagi sekali ok :)

3. Sangat protective. Actually mini reunion tu terjadi sebab kebetulan aku ada exam kat HQ Putrajaya. So alang-alang aku kat sana hari Isnin dan Selasa tu. Kami plan untuk berkumpul hari Sabtu dan Ahad tu sama-sama dengan geng 1987 buat pertama kalinya. So Encik Kura-kura kata nak hantar dan teman aku sampai Selasa. Terharunya aku masa tu T-T. Walaupun aku tertegas jugak boleh balik sendiri naik bas. Tapi dia tetap berkeras tak kasi balik naik bas. Hehehe. Tenkiuuuu shayangg! =)

4. Malas order makan! Nasib baik la aku ni anak sulung yang sentiasa suka beralah. Suka tak suka aku pegi jugak la order makan dan minum setiap kali. T-T pembuli.....

5. Pendengar yang baik. Semua perkara memang aku dahulukan dia dahulu. Dia ibarat tempat aku luahkan dan berkongsi. Walaupun kadang-kadang ber-argue juga sesama sendiri. Macam malam ni, aku baru lepas argue dengan dia. Haha. Hilang mood terus. Tu yang bukak laptop dan menaip. Ekekeke..

6. Dia selalu buat aku ketawa. Sometimes apa yang dia borakkan boleh buat orang ketawa. Itu diakui sendiri oleh kawan-kawan dalam group aku. Itu yang menambat hati aku, mungkin. =) Memang tak sangka. Indah sungguh aturan yang Allah dah aturkan buat hambaNya.


Cinta di Kedai Dobi
Haha

Thursday, April 9

Pertemuan Yang Tak Dijangka

Assalamualaikum.

Bercerita tentang jodoh pertemuan, semua orang mesti akan teruja. Nak-nak lagi orang-orang macam aku yang masih membujang sampai saat ini. Dah 28 tahun oiihhh! Pernah gak terpikir yang mungkin aku takkan jumpa dengan pasangan hidup aku sampai bila-bila. Mungkin jugak sebab masa zaman sekolah dulu asyik cakap dengan geng-geng aku, "aku tak mau kahwin sampai tua". Hah hambek hang, kena badi setepek. Pastu tengok pulak kawan-kawan sebaya aku yang dah berkahwin, ada anak, berkeluarga. Dah confirm-confirm la aku pun teringin. Nama pun manusia, nak hidup berpasangan.

Tapi seriously, memang aku pikir yang aku takkan bertemu dengan siapa-siapa dah. Tawakal je dengan jodoh aku sendiri. Kalau ada, ada la kan. Tapi dengan kuasa Allah, kita takkan pernah tahu dan takkan dapat agak apa yang akan berlaku. Alhamdulillah, Allah temukan aku dengan dia. Memang aku tak sangka dan tak pernah jangka pun dalam hidup aku. Semuanya secara kebetulan.

Well aku tak pernah pun minta pasangan aku tu perfect. Bagi aku cukup la dia boleh terima aku dan sayang aku. Kekurangan tu slowly kita ubah sama-sama untuk lengkapkan hidup masing-masing. Bukan lagi pemikiran macam budak-budak zaman sekolah dulu, nak yang kaya la, handsome la, bla bla blaa. Cukup la sekadar U sayang I, I sayang u.. U happy, I pon happy. Yang lain-lain tu sama-sama cari untuk lengkapkan. Pertemuan kami memang tak jangka. Seriously aku kena paksa jumpa dia. Tak boleh nak corner mana dah. So cekalkan diri jumpa gak la. Pastu berkawan la sampai saat ni. Insha Allah ada perancangan ke arah seterusnya. Masing-masing dah malas nak main-main. Masing-masing dah tua, 28 tahun dah oihh!

Tapi bila tanya pendapat sesetengah kawan-kawan baik aku sendiri. Aku gak kena kondem dengan depa. Nama pun perancangan. Bukan aku nak sorok ke apa. Sampai saat tu mesti aku akan bagitau ampa. Tak mungkin la aku nak ketepi kawan-kawan baik aku sendiri. Memang ada perancangan, tapi masih terlalu awal untuk aku khabarkan. Insha Allah, aku bukan kawan yang jenis belakangkan ampa. Tapi to be honest, aku agak terasa bila ampa kondem aku bertubi-tubi. Apa yang aku bagitau ampa aritu memang betul. Aku tak menipu kawan-kawan baik aku sendiri. Sampailah saat ni aku hanya mampu berdiam diri. Sebab bagi aku diam tu lebih bagus. Ampa pun tau mulut aku kadang-kadang longkang yang macam mana kan. Aku takmau benda jadi lagi teruk. peace ~ *sorry, aku ter-emo jap*

Jadi, aku harap sangat kawan-kawan aku paham situasi aku. Mohon kawan-kawan doakan agar Allah permudahkan urusan aku sampailah ke jinjang pelamin ye.. =)

Saturday, March 14

Kawen-kawen ~

Assalamualaikum...

Well lately ni asyik pikir bab kawen. Mana nak simpan duit lagi. Mana nak buat persiapan lagi. Hantaran la. Mas kawen la. Huihhhh. Masa dulu takmau pulak pikir pasal benda-benda ni semua. Asyik enjoy shopping huha sana sini. Bila time nak serious macam ni baru macam ah nyesalnyaaaaa tak simpan duit. Wuuu T-T padan muka aku.

Semalam borak panjang dengan si dia. Macam mana nak solve benda ni. Apa solution nya. Tapi end up aku rasa memang sama-sama kena simpan dan adakan duit untuk persiapan nak kawen. Baru ingat nak cucuk mama mintak sponsor. Alaaaaa mama.. im the only one daughter kan. Tolong la sponsor sikit2. Pasni memang kena buat akaun simpanan bersama. Sama-sama simpan duit dalam 1 akaun. Beheheee. 

Ada jugak kawan-kawan yang nasihat aku macam-macam. Thanks kawan! Betul cakap ampa. Kehidupan lepas kawen tu lagi penting dari dok pikir beban kewangan untuk kawen. Buat simple pun dah okay. Kalau susah sangat aku nak je buat nikah gantung. Haaaa senang. Ada duit baru buat kenduri bagai. Tapi yessssss banyak pembangkang! Tak elok la... Satgi sanding pregnant la.. ayyyooo perenggg~

Betul la orang cakap. Kita memang kena ada sesuatu yang boleh memotivate kan kita baru sesuatu yang kita nak tu tercapai. Okay sayang, sila motivate I untuk simpan duit dan kurang kan aktiviti shopping I lepas ni. Haha~ Sila motivate I untuk kurus jugak lepas ni. Kikikihh.. Mohon untuk tak paksa I makan masa keluaq dengan U. Sebab I diet. Haha. Sama-sama kita simpan duit untuk masa depan kita naaaa~ =)

Lelaki misteri. Bwahaaa~

Tuesday, March 3

Pendam Atau Luahkan?

Assalamualaikum..

Hai korang semua. Rindu I tak? Bwahaaha.. sekarang aku berada di ILSM. Syok sikit rasa online dengan PC setelah sekian lama tak online dengan PC. Cerah bijik mata baca setiap perkataan. Kalau tak alahaiiii kecik benau la baca kat handphone.
 
Okay, aku ada story sikit nak share pada orang-orang yang terbaca entry aku kali ni.

"Hey u ! I suka kat u lah. I nak share semua perkara tentang diri I dengan u! U sudi tak?"
 
Well, tu hanya boleh suarakan dalam hati je la. Bwahaaa. Gila kalau bagitau terus depan-depan. Menangis terduduk aku karang kalau kena reject. Oh mak tak sanggup noks!
 
Pendam perasaan tentang cinta?
Hmmmpphh~ orang kata kalau dah suka atau cinta tu jangan dipendam lama lama. kalau dah terlepas, diri sendiri jugak yg merana. Masa tu nak menangis air mata darah sekali pun dah tak guna lagi dah. Kalau dah jadi suami/isteri orang takkan kita nak runtuhkan masjid orang lain? Dosa oooohhh! Tapi kalau pendam siang malam asyik duk fikir ja pasal ni. Hari-hari duk tunggu text orang tu. Haha. Apakah??? Tak tenteram langsung perasaan macam ni. Adoi!
 
Atau nak luahkan saja?
Macam mana pulak rasa sakitnya bila kita luahkan perasaan but then cinta bertepuk sebelah tangan..? Kalau kena tolak secara softskill takpa la jugak kan. Cuba kalau kena tolak macam barang rosak yang dicampak dalam tong sampah? Ditambah pulak sebelum meluahkan perasaan tu kita berkawan dengan si dia, tapi lepas luahkan ja terus jadi lawan. Kalau jumpa ja memasing muka masam. Mati kutu tak tau nak sembang apa dah. Tak macam selalu. Nak gurau-gurau pun dah tak boleh. Urghhh! I cannot imagine ~
 
Okay sekarang aku nak tanya. Let say situasi ni berlaku pada korang. Apa yang korang akan buat? Pendamkan saja dan tengok dia happy-happy dengan orang lain atau luahkan saja perasaan korang tu? Tentang aku pulak, aku ni jenis pemendam! Ada masalah ke, sakit ke, apa-apa saja. Aku pendam sorang-sorang. Tak reti pulak nak share-share unless dipaksa untuk bercerita. Mwahaha~ So kawan-kawan, tolonglah bantulah aku. Bagi nasihat sikit kat aku yang dilanda ke-confuse-an tika ini. Hehe. Cau!
 
 
kata HAMKA "Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, is laksana setitis embun yang turun dari langti, bersih dan suci. Jika ia jatuh pada tanah yang subur, di sana akan tumbuh kesucian hati, keikhlasan, setia, budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji" 

Monday, February 16

Sesi Orientasi Di ILSM

Hai Asslamualaikum semua !



Minggu lepas last minute dapat email kena pergi kursus orientasi kat ILSM (Institut Latihan Statistik Malaysia) selama seminggu. I was like, "huhh?? keje berlambak, kes baru tak setel lagi, kena pegi gak ke?". Okay, fine! Katanya penting untuk confirmation jawatan. Maka pergi la aku wakil tunggal JP Penang.

Sampai kat sana the first thing yang aku rasa paling penting adalah cari kawan. Cari sekutu sepanjang ada kat sana. Bermula dengan hari pertama, berhai... "apa khabar?" "dari mana?" "lama atau lantikan baru?" sampai la beraku-engkau. Seriously kat sana aku jadi jahat gila. Semua kawan-kawan baru perangai boleh masuk kepala. Orang panggil kitorang geng penjenayah. Kahkahkah! Asal bende jahat je muka kitorang la yang ada dalam kelompok tu. Laki pun tak sejahat kitorang. Beheee~!

Wajah-wajah penjenayah ILSM
Nanie (Kak Yong kawasan), Nurul & Farah

Lagi wajah-wajah penjenayah ILSM
Farah, Kecik & Nurul

Well macam yang aku cakap, bila kita ke tempat baru yang takda seorang pun kita kenal, kita kena cari kawan baru. Tak boleh la nak buat bodoh sombong tak bercampur dengan orang. Tak nak pergi makan la, tak nak join aktiviti ini la. Bila aktiviti lasak je asyik guna alasan sakit kaki la, tak boleh letih sangatlah dan macam-macam alasan yang orang tahu hang sebenarnya berlakon je. Bukan sakit pun. Semua tu alasan tak nak join aktiviti. Percayalahhhh! Kalau hang buat macam tu memang peratusan nak kena pulau memang 200%. Makan pun sensorang. Bukan la tak kesian, tapi hang yang pilih jalan macam tu. As for me, aku yang badan macam ni pun buat je semua aktiviti lasak kat kem PLKN tu. Sebab aku nak gain experience. Tak pernah buat kan, so aku nak gak try. Lantak kau nak kata apa pun. Bwahahaha! 

Aktiviti riadah ceria bersama pakcik-pakcik
dari Biro Tata Negara

Aktiviti Abseiling dan Flying Fox
Percayalahhhhh aku berjaya cabar diri sendiri buat abseilng ni
Flying fox aku tak takut pun dah biasa :D

Ni pertama kali aku cuba aktiviti abseiling ni. Seriously bila kita tengok dari bawah, memang nampak senang. Tapi bila hang dah ada kat atas. Umakk aii! Jantung dup dap dup dap laju gila! Sebab hang kena betul-betul percaya pada orang yang pegang tali dan lepaskan hang dari atas. Sumpah macam nak nangis pun ada. Ingatkan kita pegang tali tu untuk kawal pergerakan kita. Tapi aku silap, tali tu tak ada apa-apa function pun. Haha. Hanya tali kat belakang saja yang kawal kita turun ke bawah. Adeh nak cite memang susah nak gambarkan, korang kena try sendiri. Best gila! Sebelum tu kitorang buat aktiviti pandu arah kat dalam kebun getah dengan sawit. Lawak gila bila group kitorang dah macam backhoe rodok habis pelepah-pelepah kering dalam tu. Pastu aku satu group plak dengan penjenayah Nanie. Hambek la bising dengan suara kitorang je.

Menunggu ketibaan Ketua Perangkawan untuk sesi bergambar

Day 4 : Majlis Makan Malam

Last day : Briefing untuk Majlis Convocation

Kami, PENJANA STATISTIK NEGARA !! :D

Dalam takut-takut nak wefie dengan Datuk KP
akhirnya dapat jugak wefie sekali.. beheee
Datuk sporting !!

Sesi Dialog bersama KP

Taraaaa~~~ Ini bilik aku kat ILSM
memang macam kat hotel kan?
So, sebagai akak yang tak berapa nak akak ni, aku nak ucapkan selamat berkhidmat sebagai penjawat awam pada adik-adik yang baru join Jabatan Perangkaan. Walaupun masa orientasi ada yang lama dan lantikan baru, harap ukhwah yang terjalin tu akan kekal sampai bila-bila. =)

Tuesday, February 3

Jangan Buat Macam Ni Masa Memandu !!

Assalamualaikum..

Bertemu lagi kita disini. Ada tak perkara-perkara yang buatkan anda semua rasa sangat geram semasa memandu? Bila masa anda nak cepat tapi ada saja orang yang melambatkan perjalanan anda. Well, to be honest, aku bukanlah seorang yang penyabar. Yeah I know my bad. Tapi bukanlah sampai membahayakan orang lain. Cuma aku tak suka bila orang memandu macam jalan itu adalah jalan dia seorang.

Aku nak kongsi 4 perkara yang menjadi kepantangan aku semasa aku memandu.

1. Bawa kereta terhengeh-hengeh. Tak kiralah kat mana-mana sekalipun. Penang ke Perak ke.. aku tak suka orang bawak lembab. Nak bawak lembab sila ke lorong kiri. Paling ketara orang-orang Perak bila memandu. Lagi-lagi yang perempuan. Tolongggggg sangat-sangat! Anda boleh menyebabkan orang-orang kat belakang mengeluarkan kata-kata kesat kepada anda. Motorsikal pun sama. Janganlah bawak kat tengah-tengah. Bahaya tau tak! Mungkin sebab aku dah biasa memandu kat Penang yang rata-ratanya bawak gila-gila. So bila mai kat tempat lain bawak slow mulalah aku hangin. Ekekeeke! Okay, my bad ~  :D

2. Tahukah anda di sterring kereta anda ada satu alat yang boleh menunjuk arah sama ada ke kiri atau ke kanan? Haha. So tolonglah bagi signal ketika nak membelok. Jangan main masuk simpang tanpa bagi signal. Sangat membahayakan memandu lain tau tak?? Aku pernah jatuh motor gara-gara kereta belok tanpa bagi signal. Fobia okay!

3. Hormat pemandu lain. Aku cukup benci bila orang potong barisan. Like seriously, you tak ada adab ke? Aku penat-penat queue hang senang-senang cilok depan aku?? Main caras pulak! Yang ni sangat aku marah. Kata-kata kesat mesti keluar dari mulut aku. Okay, my bad. Tapi tolonglahhhh. Sila ada sivik dalam diri. Orang lain pun nak cepat jugak. Orang lain pun nak pergi kerja jugak. Puiii!

4. Sebelum nak mulakan perjalanan kat highway yang memerlukan anda bayar tol bagi siapa-siapa yang guna khidmat TouchNGo dan smarttag tu, tolongggggg lahhh top up dulu card anda. Ni dah la tak top up, pastu bila touch kad anda tu kurang 10sen. Wehhhh kurang 10sen kot!! Disebabkan kurang 10sen orang-orang yang queue belakang kereta anda confirm akan mengeluarkan kata-kata kesat sebab anda dah menyukarkan perjalanan orang lain. So pleaseeeeee! Check dulu baki kad sebelum mulakan perjalanan tu.

Kesimpulannya, kita berkongsi jalan yang sama. Jadi janganlah ada rasa pentingkan diri sendiri. Jadilah pemandu yang berhemah untuk mengelakkan diri anda dimaki. Ekekeke. Jumpa lagi! :D


Tuesday, January 13

Aku Kami Hang Ampa

Assalamualaikum

Dah lama tak update blog ni. Agak busy dengan kerja lately ni. Lepas satu..satu kerja yang kena buat. Betul la cakap orang, kerja memang takkan habis. Baru ingat nak rileks sikit datang pula survey baru. Semua ada due date pulak tu. Takpe, aku redha. Moga berkat rezeki aku. =)

Kali ni aku nak share sikit dengan korang semua. Aku adalah salah seorang yang ada problem dengan panggilan untuk diri aku sendiri. Aku hanya boleh bahasakan diri aku sebagai 'aku' bila aku dengan kawan-kawan yang rapat saja. Sebagai contoh, perkataan 'aku' hanya akan keluar dari mulut aku bila berborak dengan kawan-kawan yang aku kenal lama dan adik aku saja. Kalau kawan-kawan yang aku baru kenal, perkataan 'aku' tu macam segan nak sebut sebab aku rasa macam agak biadap. Walaupun kawan-kawan baru tu boleh terima kalau aku panggil macam tu. Aku baru sedar benda ni jadi kat aku. So untuk menggantikan perkataan 'aku' tu, aku akan guna perkataan 'kami' sebagai ganti. I know it sounds weird. Tapi lama-lama aku terbiasa dah dengan panggilan tu semua. Tak gamak rasanya nak guna perkataan 'aku' dan 'hang' tu dengan orang yang baru kenal.

Bila dengan keluarga pulak, aku bahasakan diri aku sebagai 'orang' dengan mama aku. Tak reti la nak bahasakan diri sebagai 'kakak' walaupun adik aku panggil macam tu. Mama pula selalu panggil aku dengan nama penuh (Farazzatul). Arwah babah pun sama panggil nama penuh. Kalau dengan kawan-kawan yang baru kenal pun ada yang bahasakan diri dorang dengan nama sendiri bila berborak. Tapi seriously aku susah gila nak bahasakan diri dengan nama sendiri. "Fara nak pi toilet sat naa.." "Fara rasa Fara nak habiskan kerja dulu lah.." Euuwwww, geli lak rasa. So end up aku akan ber"kami" "ampa" ja lah. Haha. Dan ada juga sesetengah orang yang aku akan ber"I" "U". Ada gak yang cakap aku poyo la apa la. Tapi bagi aku, as long as orang tu dan aku selesa bila ber"I" "U" sudah la kan.

Eh kenapa kat sini aku guna "aku" ye? Bwahaa.. kat sini umpama aku bermonolog sendiri. Macam diari online untuk aku luahkan apa yang terbuku. Well tak ramai yang baca. So tak jadi masalah kalau aku merepek meraban sekali pun kan? Beheee.. Sekian saja repekan aku untuk kali ini.