orang sedang baca :)

Friday, November 28

Geng-geng 1987

Assalamualaikum..

Siapa sini lahir tahun 1987? Haaa.. untuk pengetahuan anda semua. Kami baru saja tubuhkan group whatsapp 'Geng-geng 1987'. 

Alkisahnya cenggini. Aku kan suka join group-group kat FB. So secara tak sengaja tertanya 'siapa kat sini yang lahir tahun 1987?' Ramai juga yang respon. Maka ada la orang yang mewujudkan group tu. 

Sejujurnya, aku memang tak reti la nak borak ramai-ramai dalam satu chatroom. Tapi lepas join group ni, lain pulak jadi. Mungkin sebab masing-masing berumur 27 tahun. Banyak la benda nak dikongsikan bersama. Sampai la aku dinaikkan pangkat sebagai admin group. Curlass kau jah. Ekeke..

So bila da jadi admin, ramai la suara-suara minta carikan ahli baru sebab kata dorang 'asyik-asyik orang yang sama je' haha ~ Jadi aku pun cuba la promote kat group taaruf di FB. Ramai yang nak join. Nak dijadikan cerita, ada seorang hamba Allah ni. Tiba-tiba beremosi pulak lepas join. Katanya nak bagi nasihat. Tapi nasihat yang tak ada kena mengena dengan apa yang dibincangkan. Dia emosi sendiri. Sampai yang lain-lain pun macam tak seronok dah. Terpaksa la aku remove budak tu. Tapi yang bestnya budak tu boleh pula screenshot chatroom dengan ada nombor telefon sekali dalam tu. Sumpah aku angin. Siasat punya siasat, rupanya budak tu penipu. Lahir tahun 1988. Mungkin dia terdesak nak cari jodoh sampai tipu tahun lahir. Anyoyoyo ~ dan terima kasih la kat budak tu sebab aku dah di'banned' oleh group taaruf tu. Haha.

Well, kitorang ada plan untuk berkumpul sesama ahli group. Dan kitorang sangat menantikan orang baru untuk join geng kitorang. Siapa yang berminat boleh la PM aku kat FB nombor phone korang supaya aku boleh add masukkan dalam Geng-geng 1987. =)

Sunday, November 23

Save the Strays, Selamatkan Haiwan Jalanan ~

Assalamualaikum..

Dulu aku pernah cuba selamatkan 'Guard' bila kakinya luka hingga keluar air yang busuk dan berulat. Aku bawa Guard ke klinik dengan kos rawatan hampir RM300. Aku jaga Guard masa proses untuk sembuhkan kakinya lepas vet cuci dan buang ulat kat kakinya. Tapi masa tu aku dapat rezeki untuk bekerja di SUK Pulau Pinang. Aku terpaksa tinggalkan Guard di rumah. Berharap mama aku dapat jaga dia, Tapi mama tak sanggup nak jaga Guard dan akhirnya lepaskan dia. Tak lama lepas tu bila aku balik rumah, kaki Guard jadi balik macam dulu sebab luka belum sembuh sepenuhnya. Lama-lama Guard hilang. Dah mati. Sedih sebab aku tak dapat lagi nak panggil dia macam selalu. Bila aku panggil je dia lari balik rumah. Tapi aku yakin, Guard selalu doakan aku, rezeki aku sebab aku selalu pesan masa bagi makan, "Guard doakan kakak murah rezeki ye.." Guard hanya mengeauw je macam paham. Comel je. Aku tiba-tiba murah rezeki dapat kerja dalam sektor kerajaan, interview sana sini, yang sebelum ni langsung tak pernah dipanggil. Guard doakan kakak yer.. terima kasih sayang. Moga nanti kita jumpa lagi yer. :')

Aku bukanlah nak menunjuk atau apa. Tapi aku selalu bagi makan pada kucing-kucing terbiar. Tak kira la kalau nampak di mana-mana sekali pun. Rasa belas kasihan tu mesti ada. Dah ada di mind set aku, haiwan ni makhluk yang lemah, kadang kala tak mampu untuk cari makanan sendiri, Jadi sebagai manusia, tak salah kita berkongsi rezeki dengan kucing-kucing. Bukan la kucing-kucing saja, haiwan lain walaupun yang bernajis berat macam anjing sekalipun. Kalau nampak dia dalam kesusahan atau lapar. Bagi la makan. Kan ada kisah tentang seorang pelacur dan seekor anjing yang haus. Di mana pelacur itu telah memberikan anjing itu minum. Walaupun dia seorang pelacur namun dia telah menjadi ahli syurga. Bertapa besarnya pahala berbuat baik dengan haiwan ni.

3 minggu lepas, masa aku bagi makan pada kucing-kucing di belakang rumah aku. Ada seekor yang aku bagi nama Uteh tak muncul-muncul. Bila aku cari, aku terjumpa dia lemah tak boleh gerakkan kaki belakang dia. Macam nak luruh jantung aku. Cepat-cepat aku bawa ke klinik. Tapi apa yang doktor beritahu jalan terbaik hanyalah dengan Put To Sleep. Sungguh aku sedih! Sebagai doktor haiwan, tak boleh ke kau cuba selamatkan atau bagi kata-kata semangat? Apa yang kau tahu hanyalah ambil jalan mudah dengan kata "Hanya ada dua cara saja, sama ada put to sleep atau beri ubat. Kalau beri ubat pun dia akan mati secara terseksa sebab dia tak dapat nak buang air besar dan kecil. Saraf tunjang dia rosak dan kaki belakang dah lumpuh akibat digigit anjing." Hanya Allah yang tahu macam mana perasaan aku masa tu. Doktor bagi ubat katanya bagi selepas Uteh makan. Kosnya RM60. Tapi dalam keadaan sakit. Uteh tak nak makan apa-apa langsung. Aku nak bagi makan ubat pun tak boleh. Sedih sangat masa tu Allah saja yang tahu. Sebab aku takut Uteh tak boleh bertahan lama. Kondisi semakin lemah. :(

Esoknya aku cuba hantar ke klinik haiwan yang selalu aku hantar kucing-kucing aku. Tapi klinik tu tutup pulak. Aku minta juga pekerja tu panggilkan doktor. Alhamdulillah doktor tu datang. Aku puji doktor ni, sebab dia selalu bagi kata-kata semangat. Aku cerita semua apa yang doktor sebelum ni bagitahu pada aku. Katanya, "kenapa perlu put to sleep? Selagi boleh tolong, kita tolong dia bagi baik." Ya Allah masa tu air mata aku dah bergenang dah. Doktor ni check dan kata Uteh  boleh baik. Aku minta doktor ni jaga Uteh. Aku tinggalkan dia di klinik. Kata doktor Uteh perlukan treatment selama sebulan. Ya dalam fikiran aku. Mesti mahal treatment Uteh tu sebab Uteh tak boleh gerakkan kaki belakang dia. Tapi tak apa. Aku tak nak berkira soal duit. Duit boleh cari. Doktor tu pun cakap dia takkan caj mahal-mahal pada aku. Aku tak gamak nak biarkan Uteh mati walaupun dia hanyalah stray cat yang aku bagi makan. Mungkin Allah nak uji aku. Aku nekad lepas Uteh dah baik aku akan bela dia dalam rumah. =)

Alhamdulillah. Setiap minggu aku pergi lawat Uteh. Kondisi makin baik. Sudah boleh buang air besar ngan kecil. Makan pun dah boleh. Kaki belakang pun dah boleh gerakkan sikit-sikit. Sungguh aku lega. Aku terfikir kalaulah aku ikut kata-kata doktor yang sebelum ni. Uteh mati sedangkan dia boleh dirawat. Syukur sangat sebab aku tak buat keputusan untuk put to sleep Uteh masa tu.

Pesanan buat siapa-siapa yang nak hantar pet kesayangan korang pada mana-mana klinik. Cari doktor vet yang betul-betul berpengalaman instead of doktor yang suka ambil mudah dengan hanya minta anda matikan haiwan kesayangan korang. Tak ada langsung inisiatif untuk selamatkan haiwan tersebut. Selagi boleh selamatkan kita selamatkanlah dia.

Keadaan Uteh masa aku jumpa.
Lemah sangat keadaan dia.
Belakang tu kesan gigitan anjing.

Keadaan Uteh makin baik selepas seminggu

Walaupun kaki belakang tak
boleh gerak tapi selera makan
dah ada.. :)


Klinik pertama yang aku pergi tu adalah klinik Haiwan Paw di Batu Gajah. Aku sarankan korang jangan hantar haiwan korang kat situ. Doktornya kurang berpengalaman, Asyik suruh PTS je. Kalau boleh korang hantar pet korang ke Klinik Haiwan di area Falim. Doktor kat situ sangat berpengalaman. Dulu aku hantar Guard pun kat situ. Kucing-kucing aku kalau sakit pun memang kitorang akan hantar ke situ. Bukanlah niat nak burukkan doktor kat Batu Gajah tu. Cuma kita nak kan yang terbaik untuk pet kita. Sekian.

Friday, November 7

'Kawan' & 'Sahabat'

Assalamualaikum

Sihatkah anda-anda semua? Dekat 2 minggu blog ni kena private. Kengkonon sebab nak tukar layout segala. Tapi disebabkan kekangan waktu dan malas nak bermain dengan coding-coding yang dulu aku agak terer masa zaman myspace jadi aku KIV dulu la yer.

Aku nak share sikit tentang istilah 'kawan' dan 'sahabat'. Untuk pengetahuan semua, tiap-tiap pagi semasa bersiap nak ke office mesti aku akan dengar motivasi pagi kat tv. Dah itu je siaran yang ada so dengar je la kennn sambil-sambil bersiap tu.

Okay berbalik pada istilah 'kawan' dan 'sahabat' itu tadi. Kawan ni kan, semua orang boleh jadi kawan. Acik yang jual nasi lemak tepi jalan pun boleh jadi kawan kita. TAPI 'kawan' ni ada batasannya. Percakapan juga harus dijaga. Nanti tak pasal-pasal terguris perasaan pula. Pendek kata, hang kena cover-cover jugak tingkah laku hang bila dengan depa. Ibarat duit syiling la, depan lain belakang lain. Bwahaaa.. Jadi, hang dan dia takkan tau perangai yang sebenar-benar antara ampa berdua.

Sahabat. Yang ni hang boleh buat perangai loqlaq hang dengan depa. Contohnya, hang boleh sembang kasaq dengan depa. Kalau tersentap pun tak ambil masa lama nak bersentap-sentapan. Bila dok ada sekali hang nak kentut depan dia pun tak jadi masalah. Haha. Takda istilah nak cover-cover bagai. Dan yang paling penting, hang boleh share masalah hang dengan depa. Orang kata susah senang bersama. Tapi aku rasa susah nak jumpa sahabat yang macam ni. Bila senang je banyak. Bila susah semua hilang. Hoho ~ 

Aku tak tau la ada 'sahabat' yang macam di atas tu ke tak. Bila fikir-fikir balik mungkin kawan yang separuh sahabat.Kikihhh. Bukan sepenuhnya sahabat. Mungkin ada seorang yang dalam kategori sahabat yang aku tak jangka. Setiap pagi aku akan nampak dia, malam pun aku akan nampak dia. Tak lain dan tak bukan KAK ROHAYA HAMSIN. Aku kenal dia dari tahun 2010 sampai sekarang ni. Sedar tak sedar banyak juga benda yang aku share dengan Kak Aya. Dia bagaikan kakak bagi aku. Sebab aku kan takda kakak. Even dengan kawan yg so called BFF pon aku tak share apa yang aku lalui. Baru aku sedar Kak Aya ni la pangkat BFF aku.

Aku ingat lagi masa aku dapat tau arwah babah aku dah tak ada. Masa tu mama bagitau aku through phone. Aku dah macam orang gila meraung menangis. Masa aku kalut-kalut nak packing barang utk balik perak. Dia cakap "boleh tak aku nak peluk hang?" Dan dia peluk aku comfort aku "sabaq, kena kuat.." sambil tepuk-tepuk belakang aku. Well, thanks so much Kak Aya. I akan ingat sampai bila-bila. Love u! :')

Gambar bulan 12 tahun lepas di
Pesta Pulau Pinang
Hampir setahun dah.. :D






Monday, October 20

Bisakah?


Assalamualaikum..

Lagu ini.... Bait-baitnya..

Hiba.. Sayu... 

Maafkan aku...
  
 


Daku terasa... Ingin membawa
Cinta yang terlara... Ke titik mula
Kembali mencoba...Untuk kali kedua
Menggilapkan gerhana... Jiwa....

Pernah ku terasa... Ingin merayu
Pada kasih dulu... Pulang padaku
Lupakan dosaku ... Putihkan kelabu
Tenangkan amarahmu... Namun...

Bisakah..... Yang terpadam dinyala
Bisakah.... Yang terhina di cinta
Walau ku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu...

Naluri meminta... Ku ungkap kata
Seindah bahasa... Janjikan setia
Akan bersemilah... Cinta dihatinya
Percayaku semula... Namun...

Bisakah... Yang benci di sayangi
Bisakah... Yang dusta di maafi
Walau ku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu...

Bila senduku
Berlinang sayu
Dalam rindu
Ku tertanya...

Bisakah... Yang terpadam dinyala
Bisakah... Yang terhina di cinta
Walau ku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu...

Bisakah... Yang benci di sayangi
Bisakah... Hatiku di fahami
Walau ku himpunkan sesalku
Bisakah terbuka kalbu...

Sunday, October 12

Made In Penang Interactive Museum - 3D Art

Assalamualaikum..

Hai orang yang menanti update dari aku.. hari-hari check blog ni ke? Bwahaaa.. Okay la.. hari ni aku update la yer..

Alhamdulillah aku dah mula bekerja di Jabatan Perangkaan Negeri Pulau Pinang. Dapat kawan-kawan baru. Persekitaran baru. Yang pada mulanya agak ralat untuk aku tapi sekarang aku dah boleh menyesuaikan diri. Aku rasa aku suka dengan kerja aku sekarang. Bukan ke orang cakap kita kena enjoy dengan kerja kita. So kena la enjoy! Kerja aku sekarang banyak melibatkan kerja luar. Jumpa responden dan sebagainya. Menarik sebab aku tak pernah buat kerja yang luar dari pejabat. Fleksibel. Hehe.

Oh yaa.. aku bukanlah nak sombong atau apa. Tapi waktu aku baru lapor diri di JP Penang, sememangnya aku tak kenal pun staff-staff kat situ. Sampailah hari ni aku masih tak dapat nak ingat nama-nama dorang. Tapi dorang semua tau nama aku. T___T agak segan bila orang panggil nama aku tapi aku tak tau nama orang tu. Aku hanya cam muka je. Nama dorang memang aku tak tau. Uhukkk.. takpe la. Nanti aku akan cuba beramah-tamah lagi dengan semua staff kat sana. =)

Pernah dengar tak 3D Art Museum kat Penang? Haaa... aku yang dok lama kat Penang pun baru hari ni pergi walaupun dah lama museum tu wujud. Haha. Bila nak pergi asyik postpone je. So Sabtu minggu ni aku dengan Kak Aya nekad untuk pergi jugak. Alkisahnya nak pergi lepas zohor. Tapi hujan kemain lebat lagi. Sifat malas pun dah ada sikit2 masa tu. Macam nak tarik bantal tidooo~

Tapi kitorang pergi jugak. So harga ticket saangatlah reasonable. 

Pelancong luar (Tanpa Mykad) = RM30
Warganegara (Mykad) = RM15
Warga emas & Pelajar (Sudent Card) = RM10

Total ticket kami adalah rm35
Warna hijau untuk student dan hitam untuk
bukan student. aku punya? Harus la warna hijau.
Haha. Pakai student card masa study kat UNITAR
dulu. Pastu ticket free sebab akak ngan abang
tu belanja. :D
Masa beli tiket tu memang ramai sangat orang beratur. Salah satu sebabnya adalah hujung minggu dan banyak rombongan sekolah. Haduduiii.. Dengan panasnya lagi. Peluh ketiak gak la tunggu giliran. Haha. Lepas tu ada 1 family ni, akak tu minta tolong aku belikan tiket untuk family dia 3 orang. Sebab beratur panjang sangat. Okay la aku buat pahala tolong sebab anak perempuan dia tersangaaaaatlah comel. Rambut perang macam minah saleh pastu mata coklat. Mula-mula aku ingat anak mat saleh mana la dorang bawak. Bila check kad Mykid sah anak abang tu. Bila dah beli tiket aku nak pulangkan balik duit balance. Dorang taknak. Kata belanja sebab tolong belikan tiket. T____T aduii tak suka situasi camtu. Aku ikhlas tolong. Terima kasih la kat akak dan abang tu. Tak tau bila kita dapat jumpa lagi.

Aku sarankan siapa-siapa yang nak pergi museum ni pandai-pandai la bajet masa. Kalau pegi masa weekend memang sangat ramai. Nak-nak sekarang ni UPSR dah habis. Banyak la sekolah yang akan buat rombongan. Pakat nanti semua berebut nak ambil gambar sebab semua kena ikut giliran. Haha. Nak ambil gambar pastikan pergi ramai-ramai sebab senang nak minta kawan tolong ambil gambar nanti. 

Minum petang bersama Abang Eng kesayangan.
Dah lama tak jumpa kat KOMTAR.
So dia ajak borak-borak sambil minum kopi. Hehe

Depa kata ni ibarat mak marah anak.
Cisssss~~

Kait buah pinang untuk pinangan.. hihi

Bomba? Ghostbuster? Haha

Uhukk.. sampai hati nak ketuk
dengan terompah.. T-T
Banyak lagi gambar yang aku snap sebenarnya. Tapi malas nak upload lagi sebab nak kena edit bagi nampak macam real la kengkononya. Haha. Bila ada masa aku upload di Instagram aku yeh. Sampai sini saja. Jumpa lagi di post akan datang. =)

Monday, September 15

20 Facts about Farah Zainol ~

Assalamualaikum..

Ecehh.. tajuk macam pepoyo je kan? Terima kasih banyak-banyak la ye Cik Pah sebab hang tagged aku. Aduiii~ Awat la hampa suka sangat dok main benda-benda berantai ni? Takdak kerja ka? Haha. Sesungguhnya aku tak suka benda-benda berantai macam ni. Tapi takpa la. BFF punya pasal (eceh...) ku ikutkan aja.

Tapi sebelum nak berfact-fact ni kan. Aku rasa macam lama jugak aku tak update blog. Bwahaaa. Aku malas nak update sebenarnya. Lebih kepada suka membaca je sekarang ni. Tapi dah alang-alang ni aku update la sikit naaa..

As uolls semua tahu. Aku dah dapat jawatan tetap di Jabatan Perangkaan Malaysia. Alhamdulillah. Allah dengar doa aku. Terima kasih atas rezekiMu Allah. =) Dan hari ini 15 September 2014, jam 8.00 pagi aku dah kena lapor diri kat sana. Excited? Takda la pulak. Sebab sayang nak tinggalkan SUKPP. Lepas ni takda la hampa tengok aku update pasal SSI, CMI, CSI, KOMTAR, ZHUFAIRAH, KOIR, ABANG ENG, event sana sini. Sobss. Sejujurnya aku akan rindukan semua tu. Terima kasih atas memori-memori yang indah belaka. Apa yang akan aku hadap di JPM tu nanti pun entah la. Dah jadi orang Abang Jib plak aku lepas ni. Bwahaaa~

Okay, back to the topic. 20 facts about me. Siap sedia untuk baca. Sebab aku rasa mungkin akan ada lebih dari 20 facts. Hahaha.. kemain!

Satu - Nama sebenar aku ialah Farazzatul Nadariah Binti Zainol Abidin. Nama ni mak angkat aku yang bagi. Fara bermaksud "kegiranganku". Sebab tu aku sentiasa girang gumbira. Ehh.. yeke? :D

Dua - Aku lahir pada 11 Jun 1987 jam 5.20 petang dengan berat 2.52kg di Hospital Bersalin Seberang Jaya. Kenapa seberang? Aku pun tak pasti. Tu kena tanya mama aku. Tapi still aku adalah Penangite sejati. Ekeke.

Tiga - Aku merupakan anak sulung. Gap aku dengan adik lelaki aku adalah 5 tahun. Merupakan cucu sulung perempuan dalam keluarga besar belah mama dan babah aku. Nenek belah babah aku kawin dua kali. So agak complicated skit kalau nak cerita sebab sepupu tiri ramai. Uhhh.. Sila abaikan.

Empat - Penggemar kucing sejati. Aku sangat sukakan kucing. Kalau pergi mana-mana tempat yang ada kucing mesti aku jadi excited. Nak bagi makan dan belai-belai. Kucing pertama yang aku bela namanya 'DOLLER'. 12 tahun keluarga aku bela dia. Sobss.. rindunya kakak kat Doller. =(

Lima - Aku suka main gitar walaupun aku tak berapa pandai. Asalkan bunyi boleh masuk dengan lagu tu kira dah okay bagi aku. Pastu bila kengkonon nak buat cover macam orang lain, mesti asyik tak jadi sebab aku cepat nebes bila record. Macam la ada orang lain tengok. Padahal sensorang je. Haha.

Enam - Aku tak suka buat kerja-kerja yang melibatkan kain baju. Seriously dari dulu lagi aku tak suka. Sebab bagi aku macam renyah. Kena basuh, kena sidai, kena kutip dan lipat, kena simpan. Haha. Banyaknyaaaaa!

Tujuh - Tadi kemas bilik baru aku sedar aku ni suka kumpul recycle bag. As uolls semua tahu. Penang ni negeri pertama yang amalkan hari tanpa beg plastik. Hari-hari takda beg plastik. Nak shopping kena bawak beg sendiri. So tadi kemas berlambak-lambak recycle beg aku simpan rupanya. Haha.

Lapan - Aku tak tau nak describe lelaki kacak tu macam mana. Sedap mata memandang? Benda tu macam sangat subjektif. Lain orang lain citarasa. Kalau orang tanya aku siapa artis lelaki yang hensem. Aku tak boleh nak jawab. Sebab semua biasa-biasa ja. Suka tengok je mungkin. Tapi nak kata yang betul-betul hensem tu aku belum jumpa lagi.

Sembilan - Aku ada bantal busuk yang berusia 26 tahun. Syhhhh.. jangan bagitau siapa-siapa. Ini rahsia kita. :p

Sepuluh - Aku susah nak sukakan orang. Maksud aku, LELAKI. Bukan la aku sombong atau kerek. Tapi sejujurnya aku tak reti nak bergaul dengan kaum lelaki ni. Tapi once kalau aku dah suka. Haaa, tak pandang lain dah. :D

Sebelas - Suka baking cakes. Tapi bila dah baked, aku tak makan pun. Suka tengok orang lain makan. Pastu bangga bila orang kata sedap. Bwahaaa~

Duabelas - Tak reti dan tak akan pakai tudung yang ada awning tu. Sebab bila aku pakai langsung tak masuk dengan muka aku yang bulat bagai bulan mengambang ni. So aku hanya pakai shawl dengan tudung Syria je.

Tigabelas - Pernah buat Diet Atkins dan menjadi. Lepas tu bedal makan nasik, KFC, McD, Mee, Bihun, bla bla blaaa.. Pastu menyesal. Sekarang ni nak mula balik dah susah. Sebab? Asyik tangguh.. esok la.. minggu depan laa.. Haha. Hmmmppphh.. Esok la nak start atkins balik. Ini betul-betul ni. Serious! :D

Empatbelas - Digelar ratu selfie oleh mereka-mereka yang mengenali diri ini. Haha. Adoi. Okay la, aku mengaku aku suka selfie sorang-sorang walaupun aku tak lawa mana. Entah la. Ini satu penyakit, mungkin? :p

Limabelas - Aku boleh bertutur dalam bahasa mandarin dengan lancarnya. Heh~ Sebab dulu aku sekolah cina. Jangan pulak heran bila tiba-tiba aku cakap cina dengan orang kat kedai. Semua tu taktik untuk minta diskaun lebih skit. Ekekeke. Bijak bukan?

Enambelas - Gila sambal petai ikan bilis buatan mama. Fuhhhh... ini serious. Kalau mama yang buat, aku boleh makan nasik bertambah-tambah. Tapi kalau sendiri buat, tak tambah pun takpe. Haha. Ishhh.. pasni nak atkins balik! Ape petai-petai????

Tujuhbelas - Suka dengar lagu jiwang sedih-sedih pastu berangan letakkan diri dalam lagu tu.

Lapanbelas - Suka menyanyi walaupun sedar suara tak sedap. Tapi dah hobi, tak boleh nak buat apa la kan. Setakat nak menyumbangkan suara kat majlis kahwin orang tu kira takda hal la. Hihi. Lagu wajib, "TENDA BIRU". Haha.. marah pengantin wehh!

Sembilanbelas - Senang terlelap dalam kereta. Letak je kepala komfem terbang terusssss. Tapi bukan masa aku yang memandu ye. Kalau tak dah lama arwah dah.

Duapuluh - Masih mencari-mencari jodoh yang betul-betul sesuai. Eceh! Macam iklan cari jodoh pulak. Susah nak sukakan orang lain sebab hati belum terbuka. Aku masih sayangkan orang itu. Walaupun dia dah pesan jangan tunggu. Tak apa, Allah ada. :)

Hoihhhh... letih taip. Dekat Sejam setengah aku mengadap benda ni. Tobat takmau dah. Pasni harap takda orang main benda berantai ni dah. Jangan libatkan aku ye. Hehe. Okay, selamat pagi. Jumpa lagi. Bila nak update lagi pun entah. Tunggu je la. =)

Wednesday, September 3

Perasaan Ini...

Assalamualaikum..

Perasaan ini. 

Makin dibuang, makin diingat. Bahkan makin terasa dekat. Kenapa ya? Serba tak kena jadinya. Setiap malam selalu dihantui perasaan ini. Toleh ke kanan, toleh ke kiri. Hingga mata lelap dengan sendiri. Dan bila pagi menjelma, rasa itu masih ada. Sukar untuk dibuang walau berjuta kali telah mencuba. 

Ku mohon ketenangan jiwa. Agar ada waktu walaupun hanya seketika untuk dibuang perasaan ini walau barang sekejap. Cukuplah walau hanya sehari hati dan perasaan ini dibiarkan kosong tanpa adanya perasaan yang meresahkan jiwa ini. Tak termampu lagi rasanya nak menanggung. Setiap saat hanya dia yang ada di jiwa. Pada yang lain hati belum dapat dibuka. 

Adakah ini balasan atas apa yang berlaku? Tidakkah ada sedikit rasa untuk diberikan? Gembirakah menyiksa rasa dan perasaan? Aku mohon dihentikan segala keresahan ini. Ya Allah, kepadaMu ku mohon ketenangan di jiwa. Bantulah aku. Kerana, aku tidak mencari kesempurnaan. Cukuplah yang dapat menyempurnakan aku.

Monday, September 1

Be someone who makes you happy ~

Assalamualaikum..

Terasa semakin malas nak menaip di blog. Aku tahu ada orang yang menunggu blog ni diupdate. Haha. So, aku pun malas nak update kerap-kerap. Jangan ingat aku tak tahu. Aku pun stalker terhebat okay! Tapi takpe la. Teruskanlah aktiviti stalk anda kat blog ni ye. Memang blog ni untuk distalk pun. So that anda tahu aktiviti apa aku buat, apa aku rasa.. sedih ke, gembira ke.. Haishh busy body betul~ Haha.

Okay, maaf..

Tak ada apa nak update sebenarnya. Tak ada yang menarik. Aku hanya menjalani kehidupan macam biasa. Pergi kerja, balik kerja, dok rumah, dengan kawan-kawan, tidur dan esoknya ulang benda yang sama. Bosan bukan? Yes! Sangat bosan. Boyfriend? Jauh sekali. Tak larat dah nak berboyfie-boyfie ni. Hidup sekarang ni hanya dikelilingi family dan kawan-kawan. Terima kasih Allah kerana kurniakan dan pinjamkan mereka semua pada aku walaupun hanya sementara waktu. =)

Aku ada ramai family angkat. kitorang dah macam adik beradik. Dari ada yang bujang sampai dah kawin dan ada anak sorang. Dalam proses nak menambah anak pun ada.

"Farah, bila lagi ni? Kak Yong dah dua nak masuk tiga orang dah ni."

"Farah bila lagi nak buat majlis macam ni? Kitorang dah tak sabar ni."

Uihhh! Stress dengar. Asyik-asyik soal kawin yang jadi topik utama bila berkumpul ramai-ramai. Sobs. Sentap mak hokay~ Sememangnya majlis aku sangat dinanti-nanti semua orang. Mungkin sebab aku cucu perempuan yang tinggal. Itu belah Johor. Belah Perak pulak aku cucu perempuan pertama. Ditambah pulak, aku ni anak perempuan sulung dan satu-satunya anak perempuan. So haruslah semua dok tunggu kan? Ekeke.. hantaran tak mahal pun. Mama cakap kurang dari 10k je. Taknak bebankan pihak lelaki katanya. Ekekeke~ Hoih!

Baru-baru ni pegi majlis kawin kak ieja dan abg Mat. Dalam hati mesti soalan-soalan kawin akan datang kat aku. Haa memang betul tanggapan aku. Haihhh. Tapi takpe. Aku tetap berpegang pada kata-kata "tulang rusuk kiri tidak akan bertukar pemiliknya." Tetap akan sabar menanti. Andai di dunia tidak berjumpa, Insha Allah kita berjumpa di syurga nanti. =)

Kak Ieja & Abg Mat 's big day
Semua ni keluarga aku
ada lagi ni.. ni belum cukup korum

Apabila di tanya..
"Farah bila lagi?"
Ini jawapannya..
"I'M NEXT~~!"
bwaahaaa!

Selfiaq satu kali.
Make up sendiri.
Ada yang kata muka anak mami.
Oihh~ aku ni JAGIS iaitu (Jawa + Bugis)
Mana mai mami nya tu?
Lahir ja di Penang. Teheee~


Oh yaaa... aku ada boyfriend baru. Yang membuatkan aku miskin dan poket kering kontang lepas ni sebab nak bagi dia hensem sehensemnya.


-----------------------------------------------


-----------------------------------------


--------------------------------


-----------------------


---------------


---------


----


Akhirnya aku dapat juga sebijik GoPro Hero 3+
dengan harga RM1k+++
Bwahaa~ Harga takmau letak nanti orang complaint
cakap boleh dapat lagi murah la bla bla blaaa..
Nanti aku sakit hati..
Ampa rasa aku nyesal dak beli benda alah ni?
Hahaaa!

Thursday, August 28

Kenapa?

Assalamualaikum..

"Ingat kembali detik pertama sewaktu kita ingin mengenali..."


Hari ini kita diam lagi.

Entah berapa lama atau hitungan detik untuk tetap menyembunyikan sesuatu hal semata-mata kita tak mahu membangkitkan hal-hal yang remeh.

Semua ikut arus air berjalan pada aliran yang sama hingga menemukan pada jalan penghujung di mana akhirnya berserah.

Hari ini suram lagi.

Entah berapa juta kata kita berperang pada diri sendiri dengan soalan yang sama.

Kenapa?

Kenapa?

Kenapa?

Saat pagi, kita dibawa oleh suasana hening semalam. Tanpa sapaan selamat pagi setelah kita bersama mengharapkan.

Tuesday, August 19

Ya! Aku terima!

Assalamualaikum..

Setelah berfikir habis-habisan. Aku setuju untuk terima tawaran ke Jabatan Perangkaan tu. Banyak jugak mintak nasihat kawan-kawan terdekat. Mama? Mama memang sokong apa saja keputusan aku. Yang penting pandai jaga diri katanya. Pada mulanya memang berat hati nak terima. Selama 10 bulan kat SUK ni banyak kenangan yang best. Rasa sayang nak tinggalkan. Kalau ikutkan hati memang tak nak terima tawaran tu. Sebab yakin sangat dengan jawatan yang aku dapat as calon simpanan. Jawatan yang simpanan tu yang aku tunggu-tunggu sebenarnya berbanding dengan perangkaan ni. Tapi ramai yang nasihat supaya terima dulu. Nanti bila yang lain menyusul baru fikirkan balik. Yang penting status TETAP dan bukan lagi KONTRAK.

Ramai yang tak tahu aku di SUK hanya berstatus KONTRAK. Tapi kontrak pun okay. Ada juga kawan-kawan yang dah kerja lebih dari 3 tahun walaupun hanya berstatus kontrak. Yelah, walaupun takde keistimewaan macam tetap macam skim pencen, tapi still okay bagi aku. Tambahan lagi, sepanjang di SUK aku tak pernah terfikir akan bekerja dan terlibat secara langsung dan tak langsung dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Dato' SUK, Exco-exco, dan banyak lagi. 

Aku juga dipilih menjadi sebahagian daripada ahli Zhufairah. Kumpulan nasyid SUKPP. Tak lama lagi akan ada pertandingan festival nasyid. Sedih sangat sebab tak dapat nak turut serta dah. Apa yang aku dah capai di SUK memang sama sekali tak pernah terfikir. Dari tak kenal siapa-siapa, sampailah ramai kawan dah kat komtar tu. Sedih jugak nak tinggalkan kawan-kawan kat komtar. Tak dapat dah nak bersembang macam selalu.

Semoga urusan aku dipermudahkan oleh Allah. Aku tak kisah kalau ditempatkan di KL sekalipun walaupun aku tak suka. Masih berharap akan dapat di Penang. Tak larat rasanya nak berpindah-randah dah. Barang koi banyak kot kat sini. Tapi sekiranya dapat di KL aku masih bersyukur. Ada jugak kawan-kawan kat sana walaupun tak banyak. Takda la macam kera sumbang nanti. Hehe. Dan harap dapat bertemu jodoh di sana. Wahhh.. Ini kawan-kawan aku yang cakap ye. Tempat baru kan... so kena la mengharapkan sesuatu yang baru jugak. Lalalaaa~ Berangan! :p

Friday, August 15

Rezeki Allah Bagi

Assalamualaikum..

Syukur alhamdulillah. Terima kasih Allah atas rezekimu padaku. Setelah sekian lama menunggu. Akhirnya doa ku dimakbulkan. Kuasa doa. Ada insan yang selalu mengingatkan aku dulu tentang hebatnya kuasa doa. Dan ya, aku akui doa adalah senjata paling hebat dalam dunia ni. Jangan jemu berdoa kalau kita belum dapat apa yang diingini. Insha Allah, cepat atau lambat je kita akan dapat.

So, lepas ni adakah aku akan jadi orang KL pulak? Uhukk.. aku tak suka KL. Macam mana nak hidup kat sana nanti? Hmmpphh.. Doakan aku yeh kawan-kawan. =)

Tuesday, August 12

Fort Cornwallis 228th Anniversary Celebration

Assalamualaikum..

Terasa pack gila jadual sejak dua menjak ni. Macam tak cukup masa untuk berehat. Mana taknya, sekarang terkena penyakit suka tidur lewat. 2, 3 pagi baru nak tidur. Apa yang aku buat ntah. 

Semalam aku kena bertugas untuk perasmian ulangtahun kota cornwallis yang ke 228 tahun. Gila dahsyat perasmian dia. Bukan cikai-cikai punya. Siap ada bunga api lagi. Caterer pun dari Starbuck. Yes, produk Yahudi. Tapi cina-cina ada ke kisah semua tu? Bukan tu saja. Siap jemput artis AF dan Astro untuk buat persembahan nyanyian. Tapi artis tu famous ke? Haha. Panggil la yang well known sket. Baru la semangat orang nak tengok depa menyanyi. Selain tu ada 'Sand art' performance, Chinese acrobatic gimmick, tarian naga dan banyak lagi. Kaya naa Dato' Ewe selaku president.

Kami CSI (CMI + SSI) dilayan macam VVIP. Jemput kami dengan Vellfire, sediakan hotel untuk kami bersiap kat Hotel Royal Bintang lagi. Bwahahaa~ Belanja makan tu toksah cakap la. Semua free. Sakan gila camni. Walau macam mana pun terima kasih banyak-banyak atas layanan yang super best itu.

Oh ya.. Perasmian disempurnakan oleh Menteri Kebudayaan dan Pelancongan iaitu Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz. Macam biasa la, my abang Eng pun ada sekali. Hihi~

Kalau nak tengok video boleh tengok kat Instagram aku. Tapi pendek-pendek je la. Gambar je banyak. Meh layan...

Pas untuk bertugas
'Tanpa rela'


Tagging untuk para VVIP

Tempat duduk public

Stage untuk persembahan

Masih belum set up sepenuhnya
Hotel Royal Bintang Penang
Abaikan beg-beg yang bersepah itu.. Huhu



CSI team!







Pengakuan, seumur hidup ini pertama kali
aku minum benda alah ni. Bwahaaa~
Semalam saja-saja update gambar kat Instagram. Rasa macam gambar tu ada nilai. Dato' Seri Nazri berpelukan dengan YAB Lim Guan Eng. Respect kat depa sebab macam tak ada apa-apa walaupun ideologi dan pendapat tentang politik berbeza. Salute~! Dan aku saja tag gambar tu pada Nedim. Hehe. Dapat notification dia liked gambar tu. Ecehhh~ Tiba-tiba ramai pula orang like gambar tu. Hoho....


Sumber : Gambar dari kamera Anuar


Monday, August 11

Hey stalker :)

I know u stalked my blog every day just to see what I've updated.
It's okay. I love having you as my stalker. =)

Pssttt.. My Instagram already set as PUBLIC. Please go and stalk! Haha...

Bila berbicara soal itu...

Assalamualaikum..
saya guna 'Aku'..

Beep! Beep! Setiap pagi pasti akan ada SMS yang dihantar oleh seseorang. Setiap pagi, setiap hari, setiap petang, setiap malam, setiap masa. Mesti akan tersenyum sendiri bila baca sms tu. Macam orang dilamun cinta. Betul tu! Itu penyakit cinta namanya. Orang dah mabuk cinta. Seronok kan ada perasaan macam tu? Rasa disayangi, diberi perhatian, dicintai, dihargai dan berbagai di di lagi lah. Orang dah kahwin pun tak macam tu. Hehe~

Semua orang mesti penah lalui dan rasai saat-saat macam tu bukan? Yes! Aku juga tak terkecuali. :) Perasaan tu boleh buat kita bahagia, tersenyum senantiasa, senang hati. Hebat kan rasa macam tu? Sebab ada orang sayangkan kita. Ada teman untuk berkongsi cerita dan masalah. Rindunya saat-saat itu. :(

Jadi, bila soal jodoh, soal nikah kahwin. Semua perempuan akan jadi excited. Tak sabar-sabar. Terbayangkan majlis perkahwinan yang indah-indah bila sembang bab-bab kahwin. Tapi nak buat macam mana. Calon jodoh belum ada dan muncul. Itu la masalah utama. Mesti akan ada banyak keluhan yang keluar. Haihhh~
Seronok tengok orang yang bernikah di usia muda. Yang tengah study tu keputusan kemain meningkat. Dapat sumber inspirasi la katakan. Hidup dah berteman. Yang dulunya kata tak berapa nak berduit. Alhamdulillah rezeki semakin murah selepas kahwin. Allah sentiasa murahkan rezeki orang yang berniat nak mendirikan masjid. Ruginya kahwin lewat. Tapi.... Calon jodoh masih belum ada dan muncul. Hanya mampu mengeluh lagi. Haishhh~


Perasaan cinta yang lahir terhadap diri seseorang bukanlah petanda kita akan memilikinya, namun kadang-kadang ia muncul sebagai ujian dariNya buat kita. Untuk dilihat bagaimana kita memelihara,mengawal dan mengurusnya. Perasaan CINTA itu amanah dan amanah pasti akan dihisab oleh Allah.


Ya Allah, aku sangat menyesal atas perbuatanku di waktu lalu. Sungguh aku malu dan menyesal atas apa yang telah terjadi. Moga Allah mengampunkan dosa-dosa aku di masa lalu kerana terlalu mengikutkan nafsu. :(

Sunday, August 10

First show with Zhufairah

Assalamualaikum..


Masih lagi menggunakan 'aku'..



Setelah berlatih selama 4 kali. Beheee! Akhirnya sampai masa untuk buat persembahan di Dewan Millenium, Kepala Batas sempena Kursus Perdana Haji Peringkat Negeri Pulau Pinang. Zhufairah dijemput oleh Lembaga Tabung Haji Pulau Pinang untuk buat persembahan. Satu penghargaan bukan? Sebab Zhufairah ni johan festival nasyid Pulau Pinang. Riak sikit boleh? Bwahaa~ Ini first time jugak aku kena jadi solo untuk lagu-lagu yang kitorang kena nyanyi. Nebes kot! Aku difahamkan kursus ni berlangsung di seluruh Malaysia untuk jemaah-jemaah haji tahun ni. Kursus ni bagus sebab depa ajar step by step macam mana situasi semasa buat ibadah haji. Siap buat replika kaabah, tempat-tempat macam Mina, Mudzalifah, Bukit Safa dan sebagainya. Lupa pulak aku nak amik gambar. Rugi betul! 



Layan je la gambar yang ada ni. Biar gambar berbicara. :)


Keadaan dewan masa kami sampai
Masa ni dorang tengah solat asar berjemaah.


Macam betul-betul pegi haji
Siap ada bakal jemaah yang berihram



Kami Zhufairah !! :)

Kami sedang bersiap. Beheee~


Bawah ni semua gambar syok sendiri aku. Kalau menyampah jangan tengok.. Kikihhhh~





Saturday, August 9

Suka atau rimas? Hmmpphh!

Assalamualaikum..

Saya guna 'aku'..


Ketika ini aku sedang berperang dengan sang lipas bersama Kak Aya. Makin menjadi-jadi pula lipas dalam rumah ni. Tapi lipas ni macam lain macam je.

Aku : Ni lipas apa eh? Awat dia macam memanjang ja?
Kak Aya : Ni lipas makanan.
Aku : Habis kalau lipas dalam bilik air tu lipas apa? Lipas taik ka?
Hahahaha....

Terus kami pun spray lipas tu dengan easy ironing starch sebab takda ridsect. Bwaahaaa..! Pening-pening lipas dah Encik Lipas tu. Kesiannn~ :p

Well, aku tak tau nak cakap cemane. Rimas atau suka.... Dulu aku hari-hari kejutkan orang bangun pagi-pagi. Setiap hari ye, accept Saturday Sunday. Kikikihh. Tapi sekarang macam terbalik pula. Ada pula insan yang nak kejutkan aku pagi-pagi walaupun aku tak suruh. Nak kata suka tu tak jugak. Sebab kadang-kadang aku rimas. Aku pulak jenis bangun pagi nak kena snooze 5 minit sampai la aku rasa aku memang betul-betul kena bangun. Taaaaaapiiiii..... sejak dah ada orang dengan rela hati nak kejutkan aku setiap hari pukul 6 pagi, aku rasa rimas. Aku ni jahat jugak. Kadang-kadang kalau bunyi call je aku silentkan ringtone. Tapi larat ke nak silentkan je setiap kali dia call? Selagi tak angkat selagi tu bunyi tak berenti. T-T End up kena juga angkat dan buat-buat.."Ya morning u....I dah bangun la.." Urghhh.. Pastu baru aman dan boleh sambung tidur lagi 5 minit. Bwahaaaa~!

Okay, mungkin dia cuba nak dekatkan diri dengan aku. Tapi aku macam tak selesa. Nak dijadikan cerita, semalam aku malas nak bertext-text dengan dia. Aku akui sejak 2 bulan yang lepas, aku jarang dah nak bersosial di Whatsapp, wechat dan sebagainya. Phone pun takde hal boleh main campak-campak lupa letak kat mana. Bwahaaa~ So aku cakap la kat dia, data internet aku dah nak habis. Nanti aku aku beli data baru aku text dia. Niat sebenarnya memang malas nak text dengan dia. Jadi satu hari tu dunia aku aman. Kikikihh. Tapi keesokkan petangnya, dia call aku....

Lelaki itu : U.. tak beli data lagi eh?
Aku : Haah la, I lupa nak reload. Busy sikit.
Lelaki itu : Okay nanti I bagi u reload no.
Aku : (aku dah cuak sebenarnya) Takyah u.. petang nanti balik keje I pi beli.
Lelaki itu : I dah beli dah pun. Jap I mesej u.
Aku : T-T

Masa latihan nasyid semalam, dia mesej no pin reload. RM30. Oh my.. T-T Nak tak nak kena la texting dengan dia. Sebab kredit dia. Sobs. Tapi kadang-kadang aku lupa gak nak balas text dia. Bila teringat terus rasa bersalah sebab buat dia tunggu balas dari aku. Uwarghhh.. Sesungguhnya aku tak suka perasaan serba-salah macam ni. Nak buat macam mana eh? Tolong... T-T

Eh, tadi ada Majlis Jamuan Hari Raya PSUKPP. Aku ditugaskan untuk jaga gerai. Sobs. Dah kenapa aku pulak depa suruh jaga gerai. Nasib baik yang jaga gerai semua satu kepala. Sekali dengan budak-budak UPEN. Ramai kemain. Macam-macam fesyen baju raya punya dok ada. Bwahaaa~ Abang Eng I dan Dato' SUK pon hadir sekali. Happening sangat. Such a wonderful experience I had today. I really had so much fun. Wah, speaking pulak kan? Mimimihhh.. Meh aku curi gambar-gambar dari buletin mutiara untuk tatapan semua.. :D

Spot me if u can! Bwahaaa..
Bersama Dato' SUK dan Abang Eng kesayangan I
Weeeee~ :p





Dato' SUK dan Dato' Timbalan SUK (Pengurusan)