orang sedang baca :)

Friday, August 26

Esok nak balik kampung dah laaa~!

assalamualaikum semua.. hari yg di nanti²kan sudah tiba.. esok ramai pakat² nak pulang ke kampung halaman masing².. tak terkecuali aku.. esok selepas subuh aku akan bertolak pulang dengan harapan jalan tak sesak.. almaklumlah hari sabtu dijangka jalan akan jem ekoran ramai yang dah mula bercuti.. aku bernasib baik sebab perjalanan aku tak lah jauh mana.. perjalanan yang memakan masa selama lebih kurang 2 jam setengah.. tapi sakit punggung juga la duduk lama² dalam kereta.. keseorangan dengan kebosanan yang melanda.. doa kan perjalanan aku semoga selamat sampai yer kawan²! :)


oh ya.. aku tak sangka pula ada orang akan order 'cendawan mario' tu.. aku terima tempahan sebanyak 200 biji.. hadoi.. sangat penat... seharian aku buat benda tu tanpa bantuan siapa².. percaya atau tidak aku tidur pukul 4.30 pagi.. disebabkan terlalu penat dan mengantuk, aku masuk tidur tanpa sahur.. sempat minum saja.. nasib baik waktu siang aku dapat bertahan.. malah tak ada rasa lapar pun.. kuat tak? hehe :p


macam yang sedia maklum, aku dah terima gaji dan bonus raya aku 23hb lepas.. semalam aku, Nadie dan Nadia rancang untuk shopping sedikit barang untuk persiapan raya nanti.. disebabkan hujan yang melanda pulau pinang dari pagi lagi.. jalan tersangatlah jem semalam.. angin juga aku sebab takut tak sempat nak berbuka nanti.. alhamdulillah aku sampai di bukit jambul sebelum waktu berbuka.. tapi kebanyakan tempat sudah pun dipenuhi dengan manusia² yang ramai.. terdetik satu idea.. 'KENNY ROGERS'! dan kami bernasib baik sebab masih ada beberapa meja yang kosong.. tapi malangnya service kat situ tersangatlah teruk.. aku bagi 0/5 bintang untuk kenny rogers BJ.. hanya seorang yang ambil order sedangkan pelanggan punyalah ramai! tukang masak pun aku rasa ada seorang je sebab makanan pun lambat sampai.. bayangkan, pukul 7.30pm waktu berbuka, tapi pukul 8.00pm makanan masih tak sampai.. dah la tu tak jamu pelanggan air untuk berbuka.. bagi aku, mineral pun dah memadai.. gila teruk! so aku akan reject kenny rogers BJ pada bulan puasa akan datang! order air pun tak sampai.. tapi dalam bill cepat je dimasukkan.. nasib baik kami check bill tu sebelum bayar.. kojaq sungguh!


lepas makan kami sempat bershopping, aku sememangnya memerlukan seluar jeans.. yang lama dah macam tak sedap pakai.. mana tidaknya aku datang office pun pakai simple gila.. jeans dan t-shirt je.. dua helai jeans sempat aku capai.. nadie pun tak nak ketinggalan.. dia pun beli sehelai.. promoter kedai tu punya la bermanis mulut, dok paksa ambil lagi.. ahh! suka² je nak paksa orang! waktu tu kedai pun banyak yang mula nak tutup.. tiba-tiba terlalu dekat satu kedai ni.. lepas belek² dan minta pendapat kawan² aku.. aku pun beli.. wahhhhh ini first time aku beli benda² macam ni.. nak tau apa??? scroll down laaa! :p


...............................................

........................................

....................................

............................

..........................

.....................

................

..............

........

.....

..
cincin emas pertamaku..
beli dengan hasil titik peluh sendiri..
^__^

aku beli cincin ni di wah chan.. harga emas sekarang rm200 per gram.. tak sangka kan?! cepat gila harga emas ni naik.. aku beli pun orang kata sebagai pelaburan masa depan.. KONONNYA..! hehehe.. lebih baik aku gunakan duit bonus aku untuk beli emas, sekurang-kurangnya aku nampak benda ni.. dari belanja tak tentu hala.. betul tak?? berat cincin emas ni 2.19g, setelah dicampur kos upah semua harga cincin ni adalah rm495.. gila mahal kan??? haishhh.. aku minta tawar, last² aku dapat rm485.. tapi takpe.. terdesak nanti boleh aku jual.. hihi


p/s: rasa rugi sebab tak beli emas waktu dulu.. pernah terniat nak beli tapi tak terbeli.. ni dah naik harga baru nak beli.. nasib badan... :(

Tuesday, August 23

apam polkadot @ cendawan mario

assalamualaikum semua.. puasa tak? harus puasa yer.. dah ramadhan yang ke 23.. tak lama je lagi nak raya.. dan disebabkan hari jumaat ni ramai yang pakat nak balik kampung.. aku dan housemate² bercadang untuk berbuka puasa di luar semalam.. nanti dah tak dapat nak berbuka kat luar sama².. asyik masak je kat rumah.. nak juga buka puasa ramai² kat luar ye dak? setelah pelbagai lokasi diusulkan, kata putus diambil untuk berbuka di Hammer Bay..


dalam pukul 6.30petang kami sudah bertolak dari rumah kononnya untuk elak dari kesesakan jalan raya.. sesampai di sana, oh mak aii...! ramai gila manusia dan kereta.. nak parkir kereta pun tak boleh.. terpaksa parkirkan kereta di tepi jalan.. jangan kena saman dah la! kami memilih makan yg berset.. sebab semuanya ada sekali.. Set B berharga rm93.00+ untuk 5 orang makan, 2 ekor ikan, sayur kailan, telur dadar, tomyam, sotong goreng tepung dan 1 jag jus buahan.. cukup la kan sebab kami hanyalah 5 orang.. plus ada diskaun 5% untuk menu yg berharga rm50 ke atas..


perbincangan hangat
topik : anak !

makanan dah sampai!
yummaayyyy~

SEBELUM!

SELEPAS! licin..!
semua habis kami makan.. hehe

selepas makan kami pun pakat kalut balik rumah.. aku dah plan dengan si asma' untuk buat apam polkadot.. motif? hmmpphh.. bukan nak makan sangat pun.. lebih kepada saja seronok² nak buat, lepas tu boleh jamu orang rasa.. heeee :p jom tengok proses² nak buat apam polkadot ni atau aku namakan sebagai 'CENDAWAN MARIO' (game mario bros waktu kecik² dulu) sebab bentuk dia sangat comel! kali ni aku buat sangat menjadi² kemontelan cendawan mario ni..

adunan yang dah ditambah bahan pewarna

masukkan ke dalam 'piping bag'

kami menggunakan acuan yang lebih
kurang macam acuan kertas
yang bezanya landasnya di perbuatan
daripada aluminium.. boleh reuse nanti!

fillingnya guna jem sudah~

'piping bag' haha! guna plastik lauk je sudey~

acara picit memicit 'piping bag'

kukus kan.. see! isnt it so beautiful? :D

selesai! siap² untuk dipacking..
boleh bagi kawan² rasa cendawan mario
yg comel ni!

p/s: ada seorang kenalan aku cakap apam polkadot ni macam telur naga.. errr? adakah? =.="


Monday, August 22

Merepek # 2

bila la agaknya nak siap cover untuk lagu Brunor Mars ni.. sememangnya lagu-lagu Bruno Mars sangat mudah untuk dimainkan.. chord² dia senang.. bagi siapa yang baru nak berjinak² bermain gitar.. sila pilih lagu² beliau.. kalau tak suka lagu Bruno Mars, boleh belajar dengan lagu Taylor Swift juga..


aku tak ada la pandai sangat bermain gitar.. tapi boleh la kalau nak dengar bunyi lagu dari petikan gitar aku.. tak la sehebat man kidal.. hehe.. jauh bebenor tu.. tak sehebat yuna.. sikit je nak dekat dengan najwa latif.. hohoho! tapi aku jenis yg suka main separuh jalan.. belajar half².. sebab kadang² nak kena hafal dan tau lirik.. aku pula jenis suka tengok lirik..


kalau korang nak tau (macam la ada orang nak baca :p), aku belajar gitar ni tahun lepas.. aku beli gitar pertama aku dengan harga rm195.00 semata-mata nak belajar.. tapi masalah aku pada masa tu, aku tak ada orang yg nak mengajar aku.. end up aku belajar sendiri di youtube.. hafal chords.. dan memang agak susah masa tu sebab nak tukar² chord masa bermain.. jari jangan cakap la.. sakit habis, sampai kematu.. hah! itu la kepayahan pada mula² aku nak belajar bermain gitar.. dan sekarang aku dah boleh boleh bermain gitar dengan senang.. siapa kata tak boleh belajar gitar sendiri? kena pergi kelas? sekarang ni banyak sumber kita boleh dapat kalau nak belajar, salah satunya adalah youtube.. banyak je guitar lesson kat situ.. nak belajar lagu apa, taip je kat situ, nanti keluarlah!


sekarang ni aku tengah nak buat cover 'count on me by bruno mars'.. tapi disebabkan laptop aku yg rosak.. tak dapat la nak rekod video.. agak lama juga aku tak record video.. haihh.. takpe.. kalau nak tengok video pergi la kat facebook aku.. heeee :p


kepoyoan dengan 2 gitar


uh uh.. rock on baybeee! haha..





Merepek # 1

adoyai.. kenapa aku sangat teruja menanti hari sabtu ni? cepat la hari sabtu! rasa macam lambat je waktu bergerak.. datang office pun takda kerja sangat.. datang office online je kerja aku.. sampai satu tahap yang aku rasa sangat bosan..

korang dah shopping raya? bagi yang kerja dengan kerajaan seronok la sebab masing-masing dah dapat bonus.. gaji pun tak lama je lagi.. dua hari lagi dapat.. pastu shopping lagi.. last-last aku yang tekanan sebab ikut housemate aku pergi shopping raya.. aku sekadar boleh telan air liur.. sangat tak adil.. T-T

bila la agaknya bos aku nak kasi gaji + bonus.. comfirm 26hb ni.. lambatnya! aku pun nak shopping raya ni.. macam-macam dah aku plan nak buat nanti.. salah satunya adalah rebond rambut aku.. haha.. dah tak sanggup aku tengok rambut aku yg macam kak limah.. tula.. gatal sangat nak buat perm.. jaganya tak tau.. last-last kak limah la jadinya.. plus aku nak kasi budak kat rumah aku jealous, gelakkan rambut aku kannn??? hah tungguuuuu! LOL

p/s: aku menaip ni sebab aku bosan.. dah mati akal tak tau nak buat apa kat office ni.. lagi 2jam setengah baru boleh balik.. puihhh~ jadi aku namakan entry aku yg merepek ni sebagai merepek #1.. akan menyusul pulak yg kedua.. tunggu!

Salam Aidilfitri !!

Semua orang sibuk nak buat kad raya..
macam-macam pesen.. macam-macam ucapan..
aku juga tak terkecuali..
tapi ini je yg mampu aku buat..
almaklumlah pc di office mana ada adobe photoshop bagai..
jadi la kan... hahaha!
^___^


Kemaafan..

salam 22 ramadhan.. Saya mohon maaf pada semua orang yang pernah saya sakiti hatinya.. U know who u are.. Saya mohon sejuta kemaafan dari awak.. Harap tiada dendam antara kita.. Setiap orang pasti akan melakukan kesalahan.. Tipu jika orang itu mengaku dirinya sempurna.. Kesempatan yang saya ada ini, saya minta maaf pada kalian semua.. Harap dimaafkan..

Sunday, August 21

Cik Pepel dicabul!

hello heyhoo! bertemu lagi kita di pagi ahad selepas sahur.. hihi.. aku belum tidur dari semalam.. tak tau kenapa, tak rasa mengantuk langsung.. ni lepas subuh boleh la tidur dengan nyenyaknya.. sementara menunggu waktu imsak berlalu dan sedang mengejut cik Asma' yang sememangnya sangat liat untuk bangun sahur.. susah betul nak kejutkan dia ni.. ni dah masuk 3 kali dah ni.. terlepas waktu sahur jangan salahkan aku yer..!


semalam aku ke autowangi service centre untuk servis cik pepel.. almaklumlah nanti nak jalan jauh.. (macam la jauh sangat kan..?) tapi for sure akan jalan jauh sebab raya nanti nak ziarah mengziarahi rumah saudara-mara.. ramai cakap servis di perodua sangat mahal.. dan sarankan aku servis di bengkel kereta je.. lebih murah berbanding di perodua.. dalam lingkungan rm50 je untuk tukar minyak hitam.. tapi kereta aku masih dalam warranty 3 tahun.. kalau servis luar aku takut apa-apa jadi kan susah aku nanti.. jadi aku decide untuk servis kat perodua saja.. mahal sikit takpa kot..


so nak dijadikan cerita.. aku jarang bawa cik pepel ni bersiar-siar.. aku cuma bawa pergi kerja je.. itu pun office aku dengan rumah tak sampai 3km.. sepatutnya aku kena servis cik pepel 30/3/2011 hari tu untuk kali kedua iaitu untuk 5000km.. tapi masa 30hb tu, meter aku baru cecah 2000km.. aku rasa rugi kalau aku pergi servis masa tu sebab meter belum lagi 5000km.. jadi sesampai saja aku kat perodua, engineer tu godek-godek la cik pepel untuk tahu apa yang perlu ditukar.. setelah dikenalpasti, service advisor tu cakap cik pepel dah over due lama dah.. sepatutnya lepas 30/3/2011 aku diberi tempoh 4 bulan untuk servis cik pepel walaupun meter masih  tak sampai 5000km..


kesimpualannya, aku disarankan untuk membuat servis yg kali ketiga iaitu 10000km.. servis kedua burn la.. kepala aku dah mula memikirkan harga yg akan dorang kenakan.. mesti lebih rm200.. budget aku pula memang cukup-cukup rm200.. tapi nasib baik aku cuma kena bayar sebanyak rm129.55.. ohmykambeng! jauh dari apa yang aku expect! dapat la aku enjoy duit lebihan tu.. muahahaha! kali ni dorang tukar minyak hitam lain.. aku tak tau la apa yg lainnya.. katanya yg untuk meter 10000km.. tak kisah la kan.. lepas siap aku ushar la sticker untuk servis yg seterusnya.. punya la jahat dorang.. macam tau-tau je aku tak banyak bawa cik pepel.. tergamak dorang just letak tarikh servis je.. berapa km dorang tak tulis.. 20/2/2012 adalah tarikh servis seterusnya.. km meter berapa aku tak tau.. lantak lah.. diikutkan memang 6bulan dari tarikh tu..


cik pepel dicabul.. kesian beliau.. 

cik pepel bersama rakan barunya.. :D

saje nak enterprem..
dia ni pun penat puasa hokay!
sian baby.. :D

Saturday, August 20

10 Ramadhan yang terakhir..

salam 1 malaysia semua! wah.. lamanya tak update blog.. bersawang dah rasanya.. jadi hari ni seperti biasa aku kena kerja pada hari sabtu.. nasib badan la kan? nak buat macam mana, dah nama pun makan gaji.. lagi² dekat nak raya ni.. nak pakai duit  banyak.. shopping raya pun belum ni.. oh gaji! oh bonus! cepat la kau datang! aku sangat memerlukan kau saat ini..!


cakap pasal raya ni.. raya kali sangat membuatkan aku teruja.. nak tau kenapa??

  1. raya kali ni buat pertama kalinya aku akan drive sendiri dari penang ke ipoh.. baru ada semangat bila dengar lagu allahyarham Surdiman.. "woo hooo hooo balik kampunggg woo hoo hoo balik kampung, hati girangggg!!"
  2. selalunya raya, orang akan pulang ke kampung betul tak? tapi kali ni orang dari kampung yg akan datang beraya kat rumah aku di perak.. tak ke seronok..? mesti meriah punya la wa cakap lu.. keluarga aku dari JB akan turun perak.. sebab dorang kesian kat baba aku.. kat sana susah nak cari pusat dialysis sementara.. so dorang turun perak tahun ni.. mesti gegak gempita rumah aku nanti!
  3. rumah kampung arwah tok Ratu aku yang di Batu Gajah tu tahun ni masuk bertanding dalan pertandingan PANJUT.. ni pertama kali keluarga aku telibat dalam pertandingan² macam ni.. agak teruja.. tak sabar nak lihat apa keadaan rumah tu nanti..
  4. 27hb nanti semua ahli keluarga akan buka puasa ramai² di rumah arwah tok Ratu.. keluarga belah perak dan belah johor akan berbuka sekali.. macam² juadah akan disediakan.. mama aku sendiri akan sponsor satay kajang sampai 200 cucuk.. hamboih!
  5. setiap tahun pak ngah akan buat lemang dan rendang tok.. lemang tu kitorang buat sendiri tau! takde beli² punya.. so masa ni kitorang akan rewang ramai².. aku pun secara tak langsung akan terlibat sama..
ramai yang tak tahu pertandingan PANJUT tu apa.. mula² aku pun tak tahu apa makna PANJUT tu.. mama aku cakap itu pertandingan meghias rumah dengan pelita.. jadi baru aku tau.. dalam kepala aku mula membayangkan rumah arwah tok aku dihiasi dengan cahaya pelita pada waktu malam.. CANTIK!! di tambah pula dengan ayah saudara aku yg ramai dan masing² mempunyai kretiviti masing².. fuh! aku yakin akan bertambah cantik rumah tu nanti.. nanti bila sampai masanya aku akan cuba ambil gambar dan tempek kat sini..

gambar hasil dari encik google..
lebih kurang macam ni la kot..
seriau plak aku.. tak pasal² terbakar satu rumah nanti..
-___-"

oh ya! ada lagi yang aku nak share.. hari khamis baru² ni aku sempat berbuka puasa dengan kawan² baik aku merangkap sibling aku.. macam biasa la.. aku la yg kena arrange semua.. balik² aku juga yg kena buat plan.. haihhh! destinasi yang aku pilih adalah Bukit Jambul.. bukan apa.. lepas makan boleh la nak membeli belah tingkap (window shopping) atau nak terus shopping pun boleh! sebab sana sememangnya banyak pilihan untuk baju² muslimah.. kawan aku sendiri dah berhabis rm300 beli baju kat sana.. aku? gigit jadi je la.. mana bonus aku ni? sobs!


SEBELUM!
SELEPAS!


minggu lepas aku ambil kesempatan untuk berbuka dengan keluarga aku di perak.. rindu nye la pada masakan mama.. kali ni cakap je nak makan apa, pasti mama aku masak! untung kan? mana taknya dah berbulan² aku tak balik rumah atas sebab kerja.. sabtu pun kerja macam mana nak balik.. kesian kan? balik baru² ni aku sempat la buat APAM POLKADOT.. pertama kali aku buat.. nasib baik jadi.. walaupun tak berapa nak polkadot sangat.. kira boleh la! 


menjadi juga akhirnya! jemput rasa.. :p

dan setiap tahun juga baba akan dapatkan kitorang benda ni.. ini la untungnya mak ayah kerja polis.. muahahaha! korang ada? :p

main la sampai lebam yer.. aku tak berapa berani sangat
main mercun² ni.. bunga api ok la.. ^___^

okay la.. agak panjang entry kali ni.. semua cerita aku dah top up kan.. akhir kata selamat menjalani ibadah puasa di hujung² ramadhan ni.. sama² kita cari keberkatanNya.. :)



p/s: hari ni nak kena servis cik pepel.. duit melayang lagi.. sobs!



Monday, August 8

Ost Ramadhan Terakhir : Siapakah Pompa Bensin?

Salam pagi Isnin semua! lamanya tak update blog ni. jadi hari ni nak berkongsi sedikit cerita dengan korang² semua mengenai drama 'Ramadhan Terakhir' yang semakin hangat diperkatakan. cerita ni sangat menarik bukan? mengenai kejahilan sebuah keluarga. tapi dalam banyak² watak, aku sangat sukakan watak emak kepada Anne tu. sebab bagi aku, dia tahu apa yg dia buat tu salah, tapi dia masih nak buat. aku ingat lagi dialog dia bila panas ketika dalam kereta. 'ini baru panas dunia, belum panas neraka lagi..' tergelak aku dibuatnya. haha! tahu pun!


tapi di sini aku bukan nak bercerita tentang drama tu, aku nak kongsi sedikit mengenai lagu OST drama Ramadhan Terakhir. lagu yg menjadi lagu tema tu sedap didengar bukan? muzik permulaannya ada alunan seruling. dengar saja dah dapat rasa kesedihan. buat pengetahuan korang, lagu tema tu bertajuk JANGAN LUPA NAMAKU nyanyi Pompa Bensin. tapi persoalannya, siapakah mereka? ada 3 suara dalam lagu tersebut. 2 orang lelaki dan seorang perempuan. ramai yg cuba berteka-teki, ramai yg bertanya sendiri di laman web sosial facebook siapakah suara² yang menyanyikan lagu Jangan Lupa Namaku. tapi mereka tetap mahu merahsiakan identiti mereka. malah lagu tersebut juga tidak diberikan dalam versi yang penuh. ramai juga la yang mintak lagu penuh, tapi kata mereka, mereka hanya akan memberikan versi yg penuh setelah mencapai 5 ribu like di fanpage facebook mereka. apakah ini salah satu strategi untuk mempromosikan lagu mereka? banyak yg nak lagu tu weh. hehe! jadi, ajaklah kawan² korang untuk like fanpage Pompa Bensin yer!


Azma Aizal Yusoof
ada khabar angin yang mengatakan beliau
adalah salah seorang yang menyanyikan
lagu tersebut

Aqasha
ada desas desus yg mengatakan
beliau juga menyanyikan
lagu tersebut

Nadia Aqilah
suara perempuan di dalam lagu
Jangan Lupa Namaku
mungkinkah suara beliau?











p/s: to Pompa Bensin, cepat² la kasi full version of this song.. nak buat ringtone handphone ni.. hehe :D

Wednesday, August 3

# Wordless Wednesday

Monday, August 1

Salam Ramadhan Al-Mubarak!

assalamualaikum semua. hari ni merupakan hari pertama umat islam berpuasa. ditambah pula dengan hari isnin yang selalu dikenali sebagai MONDAY BLUES. serba serbi rasa malas nak buat kerja. =.=


aku nak kongsi sedikit mengenai aku bila menjelang bulan puasa. aku dan keluarga aku memang mengamalkan sahur sebelum puasa. selalunya kami akan bangun seawal 5 pagi. tapi mama aku akan bangun pukul 4.30pagi untuk menyediakan juadah sahur. aku bersyukur sangat sebab aku dalam golongan yang tak memilih makan. apa yang tersedia aku akan makan. sebab ada sesetengah orang sangat memilih makan. itu tak makan ini tak makan. bak kata mak long aku 'pergi rumah orang senang, tak memilih makan'. selalunya sahur kami sekeluarga sangat simple. mama aku akan goreng ayam drumet atau ayamas hot&spicy, itu pun sudah memadai, makan dengan nasi panas. :)


bila dah duduk bujang ni, baru la teringat masakan² mama kat rumah. sahur tersedia apatah lagi bila berbuka. duduk bujang tak best sebab semuanya kena buat sendiri. nak sahur kena bangun awal untuk panaskan lauk. lauk pun kalau tak beli masa waktu malam, dah kena masak lauk. tapi telur goreng dengan kicap pun dah memadai. janji perut terisi buat bekalan masa hari siang nanti.


pagi tadi aku dan housemate bersahur sama². itu pun nasib sebab ada housemate aku yang balik kampung semalam dan bawak lauk dari rumah. ayam rendang lagi tu. dan aku pula ada beli lauk kat kedai siam. sebab mama aku dah pesan untuk beli lauk untuk sahur. so aku pun beli la daging masak pedas. pada paginya aku pun panaskan.


selalunya orang kata bulan puasa ni boleh berjimat. jimat duit sebab tak makan pada waktu siang. tapi bagi aku semua tu TIDAK. memanglah waktu siang kita tak makan. tapi bila kita dah berada di bazaar ramadhan, semua benda kita akan terasa nak beli. aku memang tak terkecuali dengan nafsu membeli macam ni. ini berdasarkan pengalaman aku tahun lalu. pergi bazaar, semua nak beli, last² tak habis pun makanan tu. dah la mahal!


jadi, aku harap siapa² yang baca entry ni, berjimat²lah korang. jangan boros beli itu dan ini. kalau siapa² yg tinggal dengan mak dan ayah, korang sangat beruntung. makanan tersedia lain la macam aku ni, semua kena cari sendiri.


kurma dari bos Habibullah Construction..
tenkiu uncle! :D


p/s: selamat menyambut ramadhan al-mubarak! semoga segala amalan kita pada bulan yg mulia ini diberkati Allah. :)