orang sedang baca :)

Wednesday, January 29

Aku KELIRU!

Assalamualaikum semua..

Aku tak tau kenapa sejak dua menjak ni perasaan dan jiwa aku tak tenang. Terlalu memikirkan satu perkara tu sampai terbawa-bawa dalam semua perkara yang aku buat. Sejujurnya aku tak suka benda-benda macam ni mengganggu fikiran aku. Sangat menyesakkan kepala otak aku!

As semua orang tau, baru-baru ni aku ada berjumpa dengan seorang lelaki. Memang dah rancang masa mula kenal nak jumpa pada tarikh tu. Bukanlah aku nak kecoh tapi demi keselamatan aku, aku kenalah bagitau kawan-kawan terdekat. Dah nama pun blind date mestilah aku bagitau kawan aku kat mana aku pergi. Jadi apa-apa siapa nak tanggung?

At first meet, aku rasa okay la takda la nak mengharap apa-apa. Aku pernah cakap aku akan jumpa atas dasar kawan. Takkan expect apa-apa. So dah keluar dan tengok orangnya macam mana. Selesalah juga bila borak sama-sama. Dan untuk berjumpa buat kali kedua pula, aku tak banyak bercakap. Mungkin aku terlalu letih dan mengantuk untuk perjumpaan kali kedua. Balik pun dah lewat malam terus tidur.

Cuma sekarang ni aku keliru dengan perasaan sendiri. Apakah yang diinginkan oleh seorang lelaki bila dah keluar dengan seorang perempuan? At first aku ingatkan dia takkan contact aku dah or maybe that's the last time we met. Tapi the next day dia ajak keluar lagi dan sanggup turun ke tempat aku. Dia ni betul-betul ke main-main? Ke atau sekadar nak menghabiskan masa cuti. Tapi bila difikirkan balik buat apa nak habiskan duit dan buang masa untuk aku kalau nak main-main. Hanya Allah saja yang tau niat sebenar dia.

Bila aku cerita pada kawan-kawan terdekat ada yang cakap, "Farah, jangan nampak sangat hang terlalu desperate!" Ayat-ayat macam ni yang aku tak suka nak dengar. Bukanlah aku ni desperate sangat weh! Aku cuma tak suka buang masa aku untuk sesuatu yang tak pasti. Tak rasa ke benda macam sia-sia je? Kalau rasa nak main-main baik move on cari sesuatu yang lebih terjamin. Bila benda macam ni jadi, jiwa aku pun tak tenang. sampai terpaksa solat hajat minta Allah tenangkan jiwa. Tapi bangun pagi ni masih rasa yang sama. Benci betul!

Aku tak suka bila kawan-kawan aku cakap aku ada boyfriend sedangkan perkara tu tak berlaku. Kalau atas dasar kawan, ye aku boleh terima. Sebab perkataan kawan tu tak akan menyebabkan kita rasa terganggu. No heart feeling.    

Thursday, January 16

2014 : Misi Menguruskan Badan!

Salam 1kangkung 1Malaysia..!

Hampir 2 minggu amalkan diet Atkins. Sememangnya jiwa kena kental. Apa² makanan yang tak halal atkins macam nasi, tepung, sos dan gula memang kena pantang habis²an. Kesian bukan? Mai kerja kena hadap telur.. telur.. dan telur.. nak beli makanan pun boleh beli lauk² yang berasaskan protein semata. Nak sedap sikit kena masak kat rumah. Larat ke nak bangun seawal 6 pagi untuk masak sambil rushing nak siap² pergi office? ouhhh itu yang ku laluan sepanjang 2 minggu ni. (-_-)

Pada awal² minggu aku memang rasa sakit kepala yang teramat sangat. Mungkin sebab badan belum sebati lagi. Yela kan sebelum ni banyak ambil karbohidrat. 3 4 hari juga la aku sakit kepala sampai ter MC tanpa niat. Hehe. Lepas seminggu sakit tu dah hilang. Alhamdulillah! Bila buka balik file² kat Kelab Diet Atkins, tu adalah salah satu tanda badan kita melalui proses ketosis. Huarghhh baru tau!

Apa itu KETOSIS? Bagi fahaman aku, ketosis tu proses pembakaran lemak. Sebenarnya badan kita hanya bakar karbohidrat yang kita makan dan bukannya lemak. Bila kita makan nasi, roti, mee dan sebagainya dengan kuantiti yang banyak, badan hanya bakar karbohidrat yang kita makan dan bukannya lemak. Jadi lemak akan sentiasa beranak-pinak dalam badan kita. Sobs! Bila kita amalkan diet atkins, kita hadkan 20gm karbohidrat sehari. Bermakna badan akan bakar hanya 20gm karbohidrat lepas tu akan beralih pula membakar benda² lain dalam badan kita. So bila 20gm karbo tu dah dibakar, badan akan teralih pada lemak pula untuk dibakar. Harap paham la apa yang cuba aku sampaikan ni. Haha.

Untuk nak tahu adakah badan aku ni dalam proses membakar lemak atau tak. Aku dengan semangatnya terbeli ketone strips. Murah ja. Boleh beli through online kat KDA. Jadi inilah hasilnya...


antara moderate dan large. Perlu kerja keras lagi.
Bagi siapa² yang nak kuruskan badan boeh la cuba diet atkins ni. Yang penting hati kena kuat. Kalau jenis tak tahan tengok kawan² makan baik tak payah amalkan. Rugi je nanti. Banyak testimoni yang dah berjaya dengan diet ni. Jom sama² kurus tahun 2014 ni! Semangat!! :)

**nota kakiku : uhh uhh.. kalau nak diet atkins kena ada knowledge. Rajin² la google dulu yer. Happy Atkins!

Friday, January 3

Selamat datang 2014! Please be good to me..

Hi 2014..! Please be good to me..

Banyak perkara yang berlaku sepanjang tahun 2013 ni. Ada yang berlaku dan merubah hidup aku. Dan yang pasti, perkara tu takkan boleh untuk aku toleh ke belakang.

1. Ditindas / Ditipu oleh syarikat 
Pada awal tahun 2103, aku ada bekerja di Syarikat Developer sebagai Sales & Marketing Executive. Jawatan macam hebat tapi sebenarnya tak seperti yang disangkakan. Banyak hak-hak pekerja yang aku tak dapat. Sampai aku terpaksa naik turun Pejabat Buruh sebanyak 4 kali untuk bincang cara nak fight balik dengan syarikat ni. At the end, aku rasa macam not worth it so aku doakan kalau syarikat ni masih macam ni pada masa akan datang, bankrap la syarikat ni sebab tindas dan tak jujur dengan pekerja sendiri.

2. Dapat pekerjaan baru
Lepas berhenti kerja dengan syarikat Developer tu, aku dapat tawaran untuk bekerja di Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Pada masa tu aku bersyukur sangat dengan rezeki yang Allah bagi. Baru aku percaya kuasa DOA. Jangan putus asa untuk berdoa pada Allah. Allah Maha Mendengar. Cuma lambat dan cepat je. Dan alhamdulillah sekarang aku dah pun 3 bulan bekerja di sini. Syukur sebab dikelilingi oleh kawan-kawan baru yang sangat best dan membantu. Terima kasih Fina, Ekin, Sarah, Anuar dan Kerol sebab banyak membantu! :)

3. Pemergian ayahanda tercinta
Lepas 3 minggu aku kerja di Penang, pada malam 10/11/13 aku dikejutkan dengan berita pemergian abah ke Rahmatullah. Tak dapat aku gambarkan perasaan aku pada malam tu. Aku rasa tak kuat untuk bawa kereta dari Penang ke Batu Gajah. Sepanjang perjalanan tu tak henti air mata mengalir. Sesampai di hospital, jasad abah tenang seolah-olah abah sedang tidur macam biasa. Esoknya abah selamat dikebumikan di Johor Bahru. Ini permintaan abah masa abah masih ada. Abah nak dikebumikan di Johor. Kakak harap abah tenang di sana. Kakak sentiasa doakan abah dalam setiap doa kakak selepas solat.


Azam 2014 ku..

1. Aku nak bahagiakan mama. Mama saja yang aku ada sekarang ni. Kalau mama takda, aku tak tau macam mana nak teruskan hidup ni.

2. Nak menamatkan zaman bujang (Insyaallah). Aku rasa aku dah bersedia untuk berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Secara tak langsung dapat gembirakan mama dengan kehadiran cucu mama sendiri. Cewahhh.. Kalau diizinkan Allah :)

3. Atkins..! urghh.. dulu macam senang je nak diet Atkins. Tapi tak tau kenapa sekarang ni macam susah je nak mulakan balik. So azam tahun ni aku nak mula berAtkins balik. Semangat! hehe

4. Nak memperbaiki kelemahan diri dari segi dalaman dan luaran. Jadi pokok pangkalnya, nak mulakan kenalah perbaiki solat Fardhu kita. Itu adalah basic nya. Dari situ kenalah muhasabah diri. InsyaAllah Allah akan mempermudahkan urusan kita sekiranya niat kita baik dan betul-betul nak berubah.

5. Nak memperbanyakan sedekah amal jariah. Semoga pahala sedekah tu dapat diberikan pada abah. InsyaAllah.

Semoga tahun 2014 akan lebih baik dari tahun sebelumnya. Amin!