orang sedang baca :)

Monday, March 14

Alhamdulillah. I'm Pregnant!

Assalamualaikum.

Entry kali ni nak cerita tentang perancangan keluarga. Haha. Ini sains bab 1 tingkatan 3 yer. Semua orang tahu nak dapatkan anak mesti masa seorang wanita tu subur. Telur dilepaskan untuk bersama-sama kekasihnya sperma. So aku akui period aku susah nak predict. Memang every month datang tp recycle date dia tak tetap. Agak susah aku nak predict waktu subur aku. 

Jadi nak dijadikan cerita aku ada beli satu test kit ni. Kebetulan masa tu kat lazada jual murah. Tapi shipping from China. Nak terima tu dalam 2-3minggu. Total aku beli 50 strips dengan harga RM37. Aku tengok kat FB orang jual mahai betul. Padahal benda yang sama. Sebaik ja aku dapat test kit tu, balik tu aku check tapi keputusan 1 line je. Hampa! Salah sendiri la sebab masa check tu belum waktu subur lagi.

Lepas hari ke 14 tu, aku check guna test kit tu tapi still takda line. Hari-hari aku check. Mungkin sebab aku jenis tak sabar. Tengok takde je terus buang strip tu. Lama-lama aku jadi malas nak pedulik dah. Subur tak subur lantak kau situ.

Ni contoh Ovulation  test tu

Sampai minggu lepas, aku rasa badan mcm lemau semacam. Serba serbi tak larat. Asyik mengantuk je. Orang datang office kerja, aku datang office lena. Suami bawak kereta kat sebelah aku boleh terlelap. Dua tiga hari lepas tu, tergerak aku nak check aku pregnant ke tak. Gigih la pergi watson cari test kit paling murah. Haha. Nampak nau aku kedekut. Malam tu masa aku mandi aku pun try check, macam tak ada pun dua line. Aku macam dah fed up. Biarkan test tu dok sorang-sorang kat sinki, aku mandi macam biasa. Lepas mandi aku try tengok lagi sekali. Ehhhhh! Ada dua line. Tapi line kedua tu sangat kabur. Antara nampak tak nampak. Terus hati berbunga-bunga. Ambil gambar pastu whatsapp kat suami. "U nampak 1 line ke 2 line?" punya payah dia nak jawab. Well, man always a man. Ok, dia kata nampak 2 line. Terus aku nekad pagi esok subuh-subuh nak check lagi sekali. Dan esoknya check tetap sama. 2 line tapi kabur. Aku rasa Ovulation test tu pun aku check sekali imbas je tak teliti betul-betul. Padahal 2 line kabur-kabur jugak rasanya.

Aku guna test kit lain-lain brand atas nasihat
kawan-kawan supaya nampak beza

Jumaat lepas aku bila badan-badan aku sakit, aku memang cadang nak ambil mc dan rehat kat rumah. Alang-alang nak ke klinik aku rasa better aku check terus sama ada aku betul pregnant ke tak. So bila jumpa doktor dan aku tunjuk UPT aku kat dia, dia kata mungkin pregnant dan minta buat test guna test kit dia. Katanya, klinik dia punya lagi accurate dan lagi sensitif untuk detect hormon HCG. Lepas buat, memang NEGATIVE! Dia kata aku tak mengandung. Fuh rasa macam seketul batu hempap kepala aku. Hampa nyaaa! Aku argue dengan dia tanya kenapa aku buat boleh keluar 2 line walaupun tak clear. But still boleh tengok line kedua tu. Dia kata kemungkinan test kit aku expired. Huhhh.. agak-agak la, takkan la watson jual test kit expired dan aku bukanlah bodoh tak reti tengok expired ke tak benda tu. Siap suh aku bawak balik test kit tu sebagai bukti. Baik campak dalam tong sampah je. Rasa nak maki-maki je doktor tu. Marah marah...

Lepas tu terus aku ke watson dan beli test kit paling mahai. Yang ni kalau result dia negative memang aku akan nangis. Dah la beli mahal. Pastu negative pulak. Dengan penuh kesabaran, balik tu terus aku check urine. Lama betul tunggu result dia loading. Debar-debar rasa. Dan keputusannya....

...........................................................


..................................................


............................................


......................................


..............................


.......................


...............


...........


......




Alhamdulillah. Orang cakap clearblue ni memang accurate result dia. Meyakinkan lagi yang ada insan kecik dalam perut aku. Terus bagitau suami, mama, mak, kakak dan kawan-kawan aku. Banyak nasihat yang dorang bagi. Kandungan aku sekarang dianggarkan 3-4 minggu mengikut bacaan pada test di atas. Alhamdulillah syukur ya Allah. Aku akan jadi mama. Ilham akan jadi abah. =)

No comments: